Articolul 56 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Modul de efectuare a decontărilor pentru transportul mărfurilor

(1) Modul de efectuare a decontărilor dintre calea ferată şi expeditorul de mărfuri pentru transportul mărfurilor se stabileşte de organul de specialitate al administraţiei publice centrale în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei.

(2) Taxa de transport şi alte plăţi, cuvenite căii ferate, se achită de către expeditorul de mărfuri pînă la momentul expedierii mărfurilor din staţia de cale ferată, dacă prezentul cod sau contractul încheiat nu prevăd altfel. Calea ferată poate reţine expedierea mărfurilor pînă la achitarea plăţilor menţionate.

(3) Tragerea vagoanelor şi containerelor pentru următoarea încărcare încetează pînă la achitarea taxei de transport şi a altor plăţi, cuvenite căii ferate, pentru transportul precedent. Ca excepţie, în asemenea cazuri, tragerea vagoanelor şi containerelor poate fi efectuată doar prin dispoziţia în scris a conducătorului căii ferate, coordonată cu organul de specialitate al administraţiei publice centrale.

(4) În cazul transportului de mărfuri în trafic local, conducătorul căii ferate poate lua decizia cu privire la încasarea, la staţia de cale ferată de destinaţie, a taxei de transport şi a altor plăţi, cuvenite căii ferate, coordonînd această decizie în modul stabilit cu expeditorul de mărfuri şi destinatarul mărfurilor, iar în cazul transportului de mărfuri în trafic direct, conducătorul căii ferate de expediţie trebuie să coordoneze o asemenea decizie cu organul de specialitate al administraţiei publice centrale. În cadrul coordonării se prevăd garanţii de achitare a taxei de transport şi a altor plăţi, precum şi acţiunile părţilor în cazul nerespectării obligaţiilor asumate.

(5) Decontările finale aferente transportului de mărfuri le efectuează destinatarul mărfurilor după sosirea mărfurilor la staţia de destinaţie.

(6) Taxa de transport şi alte plăţi, cuvenite căii ferate, se achită în numerar, prin cecuri sau prin alte modalităţi prevăzute de actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei.

(7) Termenul de achitare a taxei de transport şi a altor plăţi, cuvenite căii ferate, la staţia de cale ferată de expediţie este data preluării mărfurilor pentru transport. Termenul decontării la staţia de cale ferată de destinaţie este data eliberării mărfurilor către destinatarul mărfurilor, indicată în scrisoarea de trăsură.

(8) În cazul neefectuării în termen a decontărilor pentru transportul mărfurilor din culpa expeditorului de mărfuri sau a destinatarului mărfurilor, de la acesta se percep, în contul căii ferate, penalităţi în mărime de cel mult 1% pentru fiecare zi de întîrziere.

(9) Pînă la achitarea la staţia de destinaţie a tuturor plăţilor cuvenite căii ferate, vagoanele şi containerele staţionează sub răspunderea destinatarului mărfurilor de la care se percepe taxă suplimentară pentru depozitarea mărfurilor şi plată pentru utilizarea vagoanelor şi containerelor.

Art 56 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului