Articolul 18 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Paza mărfurilor şi obiectelor de transport feroviar

(1) Paza mărfurilor în parcurs şi la staţiile de cale ferată, a obiectelor de transport feroviar, precum şi executarea lucrărilor de prevenire a incendiilor, supravegherea măsurilor de pază contra incendiilor şi lichidarea incendiilor în transportul feroviar se efectuează de către subdiviziunile de pază paramilitară ale căii ferate. Regulamentul privind paza paramilitară se aprobă de către administraţia căii ferate, de comun acord cu Direcţia de poliţie în transport.

(2) Nomenclatorul mărfurilor pasibile de pază şi însoţire specială, precum şi modul de pază şi de însoţire a acestor mărfuri se stabilesc de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale. În cazuri excepţionale, nomenclatorul poate fi completat şi de administraţia căii ferate, informînd despre aceasta organul de specialitate al administraţiei publice centrale.

(3) Paza şi însoţirea anumitor tipuri de mărfuri se efectuează de către expeditorii de mărfuri şi destinatarii mărfurilor în modul prevăzut de prezentul cod.

(4) Menţinerea ordinii publice şi combaterea criminalităţii în transportul feroviar se asigură de către organele de poliţie în transport şi subdiviziunile teritoriale de poliţie, în colaborare cu subdiviziunile de pază paramilitară, întreprinderile şi instituţiile de transport feroviar.

Art 18 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului