Articolul 65 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Verificarea, la staţia de destinaţie, a stării mărfurilor, a masei acestora şi a numărului de locuri

(1) La eliberarea mărfurilor la staţia de destinaţie, calea ferată verifică starea acestora, masa lor şi numărul de locuri în cazul:

a) sosirii mărfurilor în vagon sau în container deteriorat, în vagon sau în container cu dispozitivele de închidere şi plumbuire deteriorate sau cu dispozitivele de închidere şi plumbuire aplicate de staţiile de cale ferată situate pe parcurs;

b) sosirii mărfurilor cu semne de lipsă sau deteriorare (alterare) la transportarea în material rulant descoperit;

c) sosirii mărfurilor perisabile cu încălcarea termenelor de livrare sau a regimului termic la transportul lor în vagoane frigorifice;

d) sosirii mărfurilor încărcate de calea ferată;

e) eliberării mărfurilor, descărcate de calea ferată, în locuri de uz comun.

(2) În cazurile prevăzute de prezentul articol, precum şi la constatarea unor circumstanţe ce pot modifica starea şi masa mărfurilor ambalate sau cu bucata, la eliberarea mărfurilor aflate în ambalaj deteriorat, calea ferată verifică starea şi masa acestora.

(3) În cazul în care destinatarul mărfurilor şi staţia de cale ferată de destinaţie nu dispun de pod-basculă, mărfurile transportate în vrac, sosite fără semne de lipsă, se eliberează fără verificarea masei lor.

(4) Masa mărfurilor se consideră corectă dacă diferenţa dintre masa determinată la staţia de expediţie şi cea determinată la staţia de destinaţie nu depăşeşte marja de eroare maximă a cîntarelor, stabilită în documentele normative corespunzătoare ale Sistemului Naţional de Metrologie, precum şi norma de perisabilitate naturală a masei mărfurilor în cauză, stabilită de organul abilitat de Guvern.

(5) La solicitarea destinatarului mărfurilor, calea ferată poate participa, pe bază de contract, la verificarea stării mărfurilor, a masei lor şi a numărului de locuri.

(6) Prezenţa pe vagoane şi pe containere a dispozitivelor de închidere şi plumbuire ale organului vamal nu constituie temei pentru verificarea de către calea ferată, la predarea mărfurilor, a stării, a masei lor şi a numărului de locuri, cu excepţia cazurilor prevăzute de prezentul articol.

Art 65 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului