Articolul 68 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Modul de curăţare şi spălare a vagoanelor şi containerelor după descărcare

(1) După descărcarea mărfurilor, vagoanele şi containerele se curăţă în interior şi în exterior, dispozitivele de fixare se scot, dispozitivele de fixare de inventar nedetaşabile, inclusiv turnichetele, se aduc în stare tehnică de funcţionare. Operaţiunile menţionate sînt executate de către destinatarul mărfurilor, dacă mărfurile au fost descărcate cu mijloacele acestuia, sau de către calea ferată, dacă mărfurile au fost descărcate cu mijloacele acesteia.

(2) Curăţarea, spălarea, iar în caz de necesitate şi dezinfectarea vagoanelor după transportarea animalelor, păsărilor, produselor de origine animală crude şi a mărfurilor perisabile se efectuează de către calea ferată din contul destinatarului mărfurilor.

(3) Cerinţele de bază şi criteriile de curăţare a vagoanelor şi containerelor se determină în conformitate cu Regulamentul transportului de mărfuri pe calea ferată.

(4) După descărcarea, de către destinatarul mărfurilor, a mărfurilor cu miros greu şi a celor ce murdăresc vagoanele, spălarea vagoanelor se efectuează de către destinatarul mărfurilor. Nomenclatorul acestor mărfuri se stabileşte în Regulamentul transportului de mărfuri pe calea ferată.

(5) În cazul în care destinatarul mărfurilor nu are posibilitate de a spăla vagoanele, acestea sînt spălate de calea ferată pe bază de contract.

(6) Calea ferată este în drept să nu primească vagoanele şi containerele după descărcare (deşertare) de la destinatarul mărfurilor pînă cînd acesta nu va îndeplini condiţiile stipulate în prezentul articol. Totodată, destinatarul mărfurilor va achita plata pentru utilizarea vagoanelor şi containerelor pe toată durata reţinerii lor.

Art 68 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului