Articolul 110 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Contractul de transport al călătorului

(1) Calea ferată se angajează, potrivit contractului de transport al călătorului, să transporte călătorul şi bagajele acestuia la punctul de destinaţie, acordîndu-i un loc în tren conform documentului (biletului) de călătorie procurat, iar călătorul se angajează să achite costul călătoriei, în conformitate cu tariful stabilit, şi, în cazul predării bagajelor, plata pentru transportul bagajelor; expeditorii de mesagerii achită şi plata pentru transportul mesageriilor.

(2) Încheierea contractului de transport al călătorului se autentifică prin documentul (biletul) de călătorie, iar predarea de către călător a bagajului şi mesageriilor – prin recipisele de bagaje şi de mesagerii.

(3) Calea ferată şi călătorii sînt obligaţi să respecte Regulamentul privind prestările de servicii în traficul feroviar de călători, bagaje, mărfuri şi mesagerii în interes propriu şi Regulamentul transportului de călători, bagaje şi mesagerii pe calea ferată.

(4) Asigurarea obligatorie sau facultativă a vieţii şi sănătăţii călătorilor pe perioada transportului acestora pe calea ferată se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(5) Fiecare călător este obligat să aibă asupra sa documentul (biletul) de călătorie, iar calea ferată este obligată sa asigure vînzarea acestuia, pînă la staţia de destinaţie indicată de călător, conform tarifului stabilit şi ţinîndu-se cont de înlesnirile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru unele categorii de cetăţeni.

(6) Compensarea acordării de înlesniri în transportul feroviar pentru unele categorii de cetăţeni se efectuează din contul mijloacelor bugetare.

(7) Modelul documentelor pentru transportul de călători, bagaje şi mesagerii se stabileşte de către organul administraţiei publice centrale în domeniul transportului, de comun acord cu organul administraţiei publice centrale în domeniul finanţelor.

(8) Documentele (biletele) de călătorie pierdute sau defecte nu se restabilesc şi banii plătiţi pentru ele nu se restituie călătorului.

Art 110 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului