Articolul 78 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Controlul respectării normelor de siguranţă a circulaţiei şi de asigurare a integrităţii materialului rulant, containerelor şi mărfurilor transportate

(1) Reprezentantul organului respectiv al transportului feroviar şi reprezentantul organizaţiei care execută operaţiuni de încărcare şi descărcare a mărfurilor pe linia ferată de acces au drept de control asupra respectării normelor de siguranţă a circulaţiei şi de asigurare a integrităţii materialului rulant, containerelor pe liniile ferate de acces şi a condiţiilor de efectuare a operaţiunilor de încărcare şi descărcare a mărfurilor din vagoanele şi containerele ce aparţin căii ferate.

(2) La depistarea pe linia ferată de acces a unor defecţiuni care periclitează siguranţa circulaţiei şi integritatea materialului rulant şi a containerelor sau a mărfurilor transportate, comisia, în prezenţa reprezentantului posesorului liniei de acces, întocmeşte un proces-verbal. În baza acestui proces-verbal, şeful staţiei de cale ferată sau revizorul pentru siguranţa circulaţiei interzice tragerea materialului rulant pe linia de acces sau pe sectorul de linie indicat în procesul-verbal pînă la înlăturarea defecţiunilor. Răspunderea patrimonială pentru reţinere, nerespectarea cerinţelor privind tragerea, ridicarea vagoanelor, paza mărfurilor şi realizarea comenzii de transport al mărfurilor o poartă posesorul liniei ferate de acces închise sau al sectorului de linie de acces închis.

Art 78 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului