Articolul 61 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Condiţiile şi modul de eliberare a mărfurilor

(1) La staţia de destinaţie, mărfurile se eliberează destinatarului mărfurilor după achitarea taxei de transport şi a altor plăţi cuvenite căii ferate. Mărfurile aflate sub control vamal se eliberează, în modul stabilit, numai cu acordul organului vamal respectiv.

(2) Confirmare a timpului eliberării mărfurilor se consideră data scoaterii lor din magazia staţiei, în cazul descărcării cu mijloacele căii ferate, sau data tragerii vagoanelor spre descărcare, cu mijloacele destinatarului mărfurilor, în locurile de uz comun şi de uz propriu.

(3) În cazul eschivării destinatarului mărfurilor de la achitarea taxei de transport şi a altor plăţi cuvenite căii ferate, aceasta este în drept să reţină mărfurile şi să înştiinţeze în scris expeditorul de mărfuri despre acest fapt. În termen de cel mult 4 zile de la primirea înştiinţării, expeditorul de mărfuri este obligat să dispună de mărfuri. Dacă în termenul indicat destinatarul mărfurilor nu va lua măsurile ce se impun pentru achitarea taxei de transport şi a altor plăţi cuvenite căii ferate, iar expeditorul de mărfuri nu va dispune de ele, calea ferată este în drept să comercializeze mărfurile reţinute, în cazul în care contractul de transport nu prevede altfel, cu excepţia:

a) mărfurilor scoase din circulaţie şi a celor restricţionate pentru circulaţie în conformitate cu legislaţia în vigoare;

b) mărfurilor speciale (inclusiv militare) transportate pentru satisfacerea necesităţilor de stat şi de apărare;

c) mărfurilor pentru care taxa de transport şi alte plăţi, cuvenite căii ferate, se achită la staţia de destinaţie în modul prevăzut la art.56.

(4) În cazul comercializării de către organele de stat abilitate a mărfurilor confiscate de către calea ferată, precum şi a mărfurilor la care destinatarul mărfurilor sau expeditorul de mărfuri a renunţat în beneficiul statului, taxa de transport şi alte plăţi, cuvenite căii ferate, se trec, de către aceste organe, la contul căii ferate unde s-a produs confiscarea sau renunţarea la mărfuri, din mijloace obţinute în urma comercializării acestora.

Art 61 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului