Articolul 55 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Suspendarea temporară sau limitarea operaţiunilor de încărcare a mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor

(1) În caz de forţă majoră: acţiuni militare, blocadă, epidemii sau alte circumstanţe ce împiedică transportul de mărfuri, operaţiunile de încărcare a mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor pot fi sistate temporar sau limitate de către conducătorul căii ferate de expediţie, cu înştiinţarea imediată în scris a conducătorului organului de specialitate al administraţiei publice centrale, care stabileşte durata sistării sau limitării operaţiunilor de încărcare şi îl înştiinţează despre aceasta pe conducătorul căii ferate.

(2) Sistarea temporară, pe teritoriul Republicii Moldova, a operaţiunilor de încărcare a mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor pe anumite direcţii, ca urmare a situaţiei create pe calea ferată, se admite numai în cazuri excepţionale, conform dispoziţiei în scris a conducătorului organului de specialitate al administraţiei publice centrale, cu notificarea imediată a Guvernului.

(3) Calea ferată trebuie să înştiinţeze expeditorii de mărfuri despre sistarea temporară sau limitarea operaţiunilor de încărcare a mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor pe anumite direcţii. În decurs de 12 ore după primirea înştiinţării, expeditorii de mărfuri sînt obligaţi să înceteze sau să limiteze, la volumul stabilit, încărcarea mărfurilor, bagajelor şi mesageriilor.

Art 55 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului