Articolul 51 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Documentele de transport

(1) La prezentarea mărfurilor pentru transport, expeditorul de mărfuri trebuie să prezinte, pentru fiecare expediţie a mărfurilor, scrisoarea de trăsură şi alte documente prevăzute de Regulamentul transportului de mărfuri pe calea ferată şi de Acordul privind transportul internaţional de mărfuri.

(2) Duplicatul scrisorii de trăsură privind primirea mărfurilor, eliberat expeditorului de mărfuri, certifică încheierea contractului de transport al mărfurilor.

(3) Conform contractului de transport al mărfurilor, calea ferată este obligată să aducă mărfurile la staţia de destinaţie în termen şi intacte, respectînd condiţiile de transportare, şi să le elibereze destinatarului mărfurilor, iar expeditorul de mărfuri este obligat să achite taxa de transport.

(4) Organul de specialitate al administraţiei publice centrale elaborează şi aprobă modelele de documente de transport al mărfurilor pe liniile ferate publice (magistrale), care se publică în culegerea "Regulamente de transport şi tarife în transportul feroviar".

(5) Pentru confirmarea preluării mărfurilor la transport, calea ferată este obligată să aplice pe scrisoarea de trăsură ştampila orară şi să elibereze expeditorului de mărfuri, contra semnătură în rubrica corespunzătoare a cotorului foii de expediţie, duplicatul scrisorii de trăsură.

(6) Calea ferată eliberează expeditorilor de mărfuri şi destinatarilor mărfurilor formulare ale documentelor de transport, ale comenzilor de transport, precum şi, la solicitarea acestora, contra plată, copii de pe documente, inclusiv de pe fişele de evidenţă, de pe situaţiile privind tragerea şi ridicarea vagoanelor, de pe agendele persoanelor care recepţionează şi predau mărfurile.

Art 51 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului