Articolul 17 Codul transportului feroviar în Republica Moldova. Locurile de intersecţie a liniilor ferate cu alte tipuri de transport şi instalaţii

(1) Locurile de intersecţie a liniilor ferate cu drumurile auto (pasaje de nivel) sînt stabilite în Regulile de exploatare tehnică a căii ferate, precum şi în normele şi regulile în construcţii.

(2) Modul de exploatare a pasajelor de nivel şi modul de deschidere şi de închidere a acestora se stabilesc de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale, cu notificarea organelor afacerilor interne.

(3) Obiectele pe al căror teritoriu se produc, se depozitează, se încarcă, se transportă şi se descarcă mărfurile periculoase trebuie să fie îndepărtate de liniile ferate publice (magistrale) şi de instalaţii la o distanţă care să asigure funcţionarea lor în condiţii de siguranţă. Distanţele minime de la obiectele specificate pînă la liniile ferate şi instalaţii, locurile de intersecţie a liniilor ferate publice (magistrale) cu conducte, linii de comunicaţii, linii de transport de energie electrică şi alte instalaţii, precum şi normele de construcţie şi întreţinere a obiectelor de acest tip în locurile de intersecţie şi din apropierea liniilor ferate se stabilesc prin acte juridico-normative, elaborate de organele de stat corespunzătoare şi adoptate de comun acord cu organul de specialitate al administraţiei publice centrale.

(4) Răspunderea pentru respectarea normativelor stabilite la construirea şi exploatarea conductelor de gaz şi petrol, căilor de comunicaţie, a altor instalaţii care se intersectează cu liniile ferate publice (magistrale) sau care se află în apropierea lor o poartă posesorii acestor instalaţii.

(5) Posesorii instalaţiilor menţionate în prezentul articol sînt obligaţi să informeze la timp administraţia căii ferate despre apariţia situaţiilor de avarie, care periclitează siguranţa circulaţiei, pentru a fi luate măsurile respective de prevenire.

Art 17 Codul transportului feroviar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №309 din 17.07.2003

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului