Articolul 102 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Dizolvarea fondului de investiţii

(1) Procedura de dizolvare a fondului de investiţii se iniţiază în cazul în care:

a) nu poate fi efectuat transferul administrării activelor fondului de la o societate de administrare fiduciară a investiţiilor la o altă societate de administrare fiduciară a investiţiilor;

b) valoarea mijloacelor băneşti atrase de la deţinătorii de unităţi de fond ale fondului nu atinge nivelul de un milion de lei în termen de un an de la data cînd a fost înregistrat primul prospect de emisiune la Comisia Naţională;

c) valoarea mijloacelor băneşti atrase de la deţinătorii de unităţi de fond ale fondului scade sub nivelul de un milion de lei şi nu depăşeşte acest nivel în următoarele 6 luni.

(2) Societatea de administrare fiduciară a investiţiilor informează Comisia Naţională despre iniţierea dizolvării fondului de investiţii şi despre cauza acesteia nu mai tîrziu decît în ziua imediat următoare zilei în care a intervenit cauza respectivă. Informaţia dată va fi însoţită de textul comunicării pentru deţinătorii de unităţi de fond şi de textul avizului ce urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(3) Societatea de administrare fiduciară a investiţiilor, în termen de 7 zile lucrătoare de la data iniţierii procedurii de dizolvare a fondului de investiţii, publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova un aviz şi informează deţinătorii de unităţi de fond despre iniţierea dizolvării fondului şi despre consecinţele juridice ale acesteia.

(4) Odată cu apariţia cauzei de iniţiere a dizolvării fondului de investiţii, deţinătorii de unităţi de fond nu pot cere răscumpărarea unităţilor de fond deţinute, iar cererile primite de societatea de administrare fiduciară a investiţiilor după apariţia acestei cauze nu au niciun efect juridic.

(5) Odată cu apariţia cauzei de dizolvare a fondului de investiţii, investitorii nu mai pot accepta regulile fondului, iar contractele încheiate de societatea de administrare fiduciară a investiţiilor după apariţia acestei cauze nu au niciun efect juridic.

(6) Odată cu apariţia cauzei de dizolvare a fondului de investiţii, societatea de administrare fiduciară a investiţiilor încasează taxa de administrare a fondului, dar numai după rambursarea valorii de lichidare deţinătorilor de unităţi de fond.

(7) După apariţia cauzei de iniţiere a dizolvării fondului de investiţii, deţinătorii de unităţi de fond au dreptul să primească valoarea de lichidare proporţional cu numărul de unităţi de fond deţinute.

(8) Societatea de administrare fiduciară a investiţiilor vinde activele fondului de investiţii prin metode transparente, cu expunerea la vînzare în cadrul licitaţiilor pe o piaţă reglementată. După iniţierea procedurii de dizolvare a fondului, societatea de administrare fiduciară a investiţiilor poate încheia, în numele şi în contul fondului, doar acele tranzacţii comerciale care sînt necesare pentru a vinde activele fondului.

(9) La vînzarea activelor fondului, societatea de administrare fiduciară a investiţiilor se bazează pe principiul protecţiei intereselor investitorului.

Art 102 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului