Articolul 9 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Particularităţile emisiunii recipiselor depozitare moldoveneşti

(1) Valorile mobiliare străine pot fi admise spre plasare/tranzacționare pe o piață reglementată, dacă acestea întrunesc cumulativ următoarele condiții:

a) sunt emise în formă nominativă nematerializată, sunt înregistrate de către autoritatea străină competentă și dețin codul internațional de identificare a valorilor mobiliare (codul ISIN);

b) sunt admise în circulație liberă, conform legislației din statul de origine a emitentului, și nu sunt impuse interdicții privind tranzacționarea acestora de către operatorul unei piețe reglementate străine și/sau prin actele normative ale Republicii Moldova;

c) sunt deținute, cu drept de proprietate, de persoana care solicită admiterea valorilor respective spre tranzacționare pe o piață reglementată, evidența acestora fiind asigurată de către Depozitarul central.

(2) Nu sunt admise spre plasare/tranzacționare pe o piață reglementată valorile mobiliare străine în cazul în care:

a) sunt emise de către emitenți care desfășoară activitate o perioadă mai mică de 3 ani și/sau în ultimii 2 ani nu au obținut profit net; și/sau

b) sunt emise/înregistrate și/sau deținute de persoane din jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență și din jurisdicțiile cu un grad sporit de risc; și/sau

c) nu pot circula pe teritoriul altui stat, conform legislației din statul de origine a emitentului/deținătorului de valori mobiliare străine și/sau conform deciziei de emisiune; și/sau

d) nu a fost prezentată confirmarea scrisă a emitentului valorilor mobiliare străine privind plasarea valorilor respective în circulație liberă pe piața de capital, inclusiv în afara statului de origine a emitentului, în original și o copie de pe aceasta, tradusă în limba română și legalizată conform legislației.

(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2) lit. a), valorile mobiliare străine pot fi admise spre tranzacționare pe o piață reglementată în cazul în care operatorul de piață prezintă Comisiei Naționale o argumentare scrisă privind oportunitatea admiterii valorilor mobiliare respective pe piața reglementată.

(4) Valorile mobiliare străine se plasează pe o piață reglementată prin ofertă publică, prin intermediul unei societăți de investiții, la cererea membrului pieței reglementate sau din inițiativa emitentului valorilor respective. Cumpărarea de către rezidenți a valorilor mobiliare străine se efectuează cu respectarea prevederilor legislației valutare.

(5) Oferta publică/admiterea spre tranzacționare a valorilor mobiliare străine pe o piață reglementată nu poate fi efectuată pe teritoriul Republicii Moldova în lipsa unui prospect aprobat de autoritatea competentă din statul de origine a emitentului și cu condiția notificării prealabile a Comisiei Naționale conform alin. (6).

(6) Persoana care a inițiat procedura de plasare/admitere spre tranzacționare a valorilor mobiliare străine pe o piață reglementată este obligată să prezinte Comisiei Naționale, împreună cu prospectul ofertei publice însoțit de traducerea acestuia în limba română, un document eliberat de autoritatea competentă a statului de origine a emitentului în adresa Comisiei Naționale, care să ateste aprobarea prospectului. Comisia Națională nu desfășoară nicio procedură de aprobare a prospectului.

(7) În cazul în care oferta publică este inițiată/cererea de admitere spre tranzacționare pe o piață reglementată este înaintată de un emitent de valori mobiliare cu sediul într-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, Comisia Națională poate accepta prospectul întocmit în conformitate cu legislația din statul respectiv, cu următoarele condiții:

a) prospectul este întocmit în conformitate cu standardele internaționale stabilite de organizațiile internaționale ale comisiilor de valori mobiliare și conține informații în conformitate cu standardele de transparență ale Organizației Internaționale a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO);

b) cerințele de informare, inclusiv cele de natură financiară, sunt echivalente cu cele solicitate, în conformitate cu prevederile prezentei legi, la întocmirea prospectului.

(8) În cazul în care prospectul unui emitent cu sediul într-un stat care nu este membru al Uniunii Europene nu corespunde în totalitate cerințelor specificate la alin. (7) lit. a), prospectul sau alt document de ofertă în baza căruia vor fi admise spre tranzacționare valorile mobiliare străine pe o piață reglementată va conține, în mod obligatoriu, informații privind modalitatea de exercitare a drepturilor deținătorilor de valori mobiliare străine, inclusiv informații privind participarea/reprezentarea lor în cadrul activităților corporative ale emitenților valorilor mobiliare străine care vor fi admise spre tranzacționare pe o piață reglementată.

(9) Operatorul de piață este obligat să plaseze pe propria pagină web oficială prospectul ofertei publice sau rezumatul prospectului, însoțit de traducerea în limba română, și o informație despre riscurile asociate achiziției de valori mobiliare străine.

(10) Persoana care a inițiat procedura de admitere spre tranzacționare a valorilor mobiliare străine pe o piață reglementată, pe toată perioada circulației acestora pe piața respectivă, este obligată să asigure dezvăluirea informației aferente valorilor mobiliare străine și aferente emitentului acestora, care este pusă la dispoziția investitorilor prin intermediul operatorului de piață, conform regulilor pieței reglementate.

(11) În situația în care Comisia Națională constată încălcarea prevederilor alin. (10), aceasta informează autoritatea competentă a statului de origine cu privire la constatările respective.

(12) Dacă, după luarea măsurilor de către autoritatea competentă a statului de origine, emitentul continuă să încalce prevederile legale incidente, Comisia Națională, după ce a informat autoritatea competentă a statului de origine a emitentului sau concomitent cu aceasta, ia toate măsurile care se impun pentru protecția investitorilor, inclusiv este în drept:

a) să suspende temporar plasarea și/sau tranzacționarea valorilor mobiliare străine pe o piață reglementată până la înlăturarea încălcărilor admise sau a circumstanțelor care au stat la baza suspendării plasării/circulației acestora, dar pentru nu mai mult de 60 de zile lucrătoare;

b) să interzică plasarea ulterioară a valorilor mobiliare în cauză pe o piață reglementată și/sau, dacă darea de seamă privind rezultatele subscrierii la valorile mobiliare străine încă nu a fost aprobată, să recunoască drept nule rezultatele subscrierii la valorile mobiliare respective.

(13) Operatorul de piață este în drept să suspende circulația valorilor mobiliare străine admise pe o piață reglementată în cazurile expres prevăzute de regulile pieței respective.

Art 9 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului