Articolul 146-1 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Încetarea activităţii pe piaţa de capital a administratorilor fiduciari

(1) Prin derogare de la prevederile art.147 alin.(12), activele clienţilor (valorile mobiliare, părţile sociale), aflate în administrare fiduciară la administratorii fiduciari, care, în termenul stabilit, nu au fost transmise în deţinere reală din motivul lipsei informaţiei din registrele clienţilor sînt expuse spre vînzare în modul stabilit de prezentul articol şi de actele normative ale Comisiei Naţionale.

(2) Valorile mobiliare ale societăţilor pe acţiuni, aflate în administrare fiduciară la administratorii fiduciari, sînt expuse spre vînzare în cadrul licitaţiilor cu strigare organizate pe o piaţă reglementată şi/sau în cadrul unui MTF. Valorile mobiliare şi părţile sociale pentru care urmează a fi respectat dreptul de preemţiune stabilit la art. 12 alin. (9) din Legea nr.1134/1997 privind societăţile pe acţiuni şi la art.25 alin.(3) din Legea nr.135/2007 privind societăţile cu răspundere limitată se înstrăinează conform legislaţiei în vigoare.

 (3) Administratorii fiduciari sînt în drept să ceară răscumpărarea valorilor mobiliare conform art.77 din Legea nr.1134/1997 privind societăţile pe acţiuni, precum şi să vîndă valorile mobiliare în cadrul ofertelor de preluare şi ca urmare a cererilor de retragere sau achiziţionare obligatorie, conform prezentei legi.

 (4) Preţul iniţial la care sînt expuse spre vînzare valorile mobiliare specificate la alin.(2) trebuie să fie cel puţin egal cu cea mai mare valoare dintre valoarea nominală şi valoarea activelor nete ce revine la o acţiune, conform ultimei situaţii financiare anuale prezentate Serviciului situaţiilor financiare de pe lîngă Biroul Naţional de Statistică şi confirmate prin raportul entității de audit sau, după caz, al comisiei de cenzori. Preţul iniţial la care sînt expuse spre vînzare părţile sociale este stabilit pornind de la valoarea activelor nete ale societăţii comerciale, conform ultimei situaţii financiare prezentate Serviciului situaţiilor financiare de pe lîngă Biroul Naţional de Statistică şi confirmate prin raportul cenzorului, după caz. Preţul de vînzare (preţul iniţial) al valorilor mobiliare/părţilor sociale este aprobat prealabil de către Comisia Naţională conform actelor normative ale acesteia. Termenul de vânzare a activelor și criteriile de micșorare a prețului de vânzare sunt stabilite în actele normative ale Comisiei Naționale, ținându-se cont de situația financiară a societăților respective, statutul juridic, valoarea activelor și costurile aferente expunerii spre vânzare.

 (5) Mijloacele băneşti acumulate din vînzarea activelor conform prezentului articol sînt plasate în valori mobiliare de stat şi/sau în conturi de depozit la băncile comerciale care corespund criteriilor stabilite de Comisia Naţională şi care oferă cele mai bune condiţii.

(6) La vînzarea, în modul stabilit de prezentul articol, a pachetelor de acţiuni deţinute de administratorii fiduciari în societăţile pe acţiuni aflate în proces de dizolvare nu se aplică prevederile art.98 alin.(4) din Legea nr.1134/1997 privind societăţile pe acţiuni.

 (7) Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, precum şi persoanele autorizate şi licenţiate pe piaţa de capital, care ţin evidenţa drepturilor de proprietate asupra valorilor mobiliare sau care au arhivat informaţia din registrele deţinătorilor de valori mobiliare, eliberează, în termenele stabilite de legislaţie, actele necesare efectuării tranzacţiilor, cu înregistrarea ulterioară a modificărilor corespunzătoare în registrele deţinătorilor de valori mobiliare.

(8) Prin derogare de la prevederile art.17 din Legea nr.220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali şi ale art.17 din Legea nr.135/2007 privind societăţile cu răspundere limitată, în temeiul deciziei comisiei de lichidare a genului de activitate profesionistă pe piaţa valorilor mobiliare, organul înregistrării de stat, în termen de 5 zile lucrătoare, înregistrează modificarea asociaţilor societăţii cu răspundere limitată, cu efectuarea înscrierilor respective în Registrul de stat al persoanelor juridice.

(9) Valorile mobiliare şi părţile sociale care nu vor fi înstrăinate în conformitate cu alin.(2)–(4) vor fi reflectate în raportul de lichidare la valoarea zero şi vor fi transmise societăţii comerciale ca acţiuni de tezaur/capital retras (partea socială dobîndită) pe parcursul a 3 luni după aprobarea de către Comisia Naţională a raportului de lichidare şi a proiectului de repartizare a activelor conform prevederilor prezentului articol.

(10) În perioada de înstrăinare a activelor, administratorii fiduciari asigură restabilirea completă a informaţiei din registrele clienţilor lor în baza informaţiei recepţionate de la organele de drept şi întreprind măsurile de rigoare în vederea restabilirii şi confirmării acesteia în instanţa de judecată.

(11) Administratorilor fiduciari le este interzisă încasarea veniturilor sub formă de remunerare din activele clienţilor lor, cu excepţia acoperirii cheltuielilor efective aferente măsurilor întreprinse în vederea executării prevederilor prezentului articol.

(12) În cazul în care, în perioada de înstrăinare a activelor conform prevederilor prezentului articol, este restabilită informaţia din registrele clienţilor, administratorii fiduciari iniţiază repartizarea mijloacelor băneşti către clienţii lor, proporţional (în coraport) cu mărimea valorilor mobiliare/părţii sociale deţinute de fiecare client, în termen de cel mult 3 luni după aprobarea de către Comisia Naţională a raportului de lichidare şi a proiectului de repartizare a activelor.

(13) Mijloacele băneşti care nu sînt repartizate către clienţii administratorilor fiduciari din motivul imposibilităţii restabilirii registrelor , în termenul indicat la alin.(12), sînt transferate în Fond, în scopul păstrării şi gestionării, şi pot fi utilizate doar pentru compensarea clienţilor administratorilor fiduciari în modul stabilit la art.131-1, pe măsura restabilirii informaţiei din registrele clienţilor.

 (14) Mijloacele bănești repartizate conform alin. (12) din prezentul articol și care nu sunt ridicate de către clienții administratorilor fiduciari din conturile deschise în bănci, în decurs de 3 ani de la aprobarea de către Comisia Națională a raportului de lichidare și a proiectului de repartizare a activelor conform prevederilor prezentului articol, sunt transferate în Fond și pot fi utilizate doar pentru compensarea clienților administratorilor fiduciari, conform modului stabilit la art. 131-1 alin. (6).

Art 146-1 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului