Articolul 23 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Preţul echitabil

(1) Preţul echitabil este preţul egal cel puţin cu:

a) preţul cel mai mare plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în decurs de 12 luni anterioare ofertei; sau 

b) preţul mediu ponderat de tranzacţionare pe piaţa reglementată aferent ultimelor 6 luni anterioare ofertei, în cazul în care prevederile lit. a) nu pot fi aplicate.

(2) În cazul cînd prevederile alin. (1) nu pot fi aplicate, preţul oferit se determină în conformitate cu reglementările Comisiei Naţionale, luîndu-se în considerare cel puţin următoarele criterii:

a) preţul mediu ponderat de tranzacţionare aferent ultimelor 12 luni anterioare derulării ofertei;

b) valoarea activelor nete pe o acţiune a societăţii, conform ultimei situaţii financiare auditate;

c) valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză, efectuată de un evaluator independent, în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

(3) Determinarea preţului conform alin. (2) lit. c) se efectuează de către o persoană calificată în domeniul evaluării, înregistrată în registrul persoanelor autorizate ţinut de către Comisia Naţională în modul stabilit de aceasta.

(4) În cazul în care persoana/persoanele obligate să deruleze oferta de preluare obligatorie nu iniţiază oferta în cauză în termenul prevăzut la art. 21 alin. (3), ci la o dată ulterioară, preţul echitabil se determină potrivit regulilor de fond specificate la alin. (1) şi (2), prin raportare fie la momentul la care oferta de preluare obligatorie trebuia iniţiată, fie la momentul la care oferta de preluare obligatorie a fost efectiv iniţiată, urmînd ca preţul de ofertă să fie preţul cel mai mare obţinut prin raportare la oricare dintre cele două momente.

(5) Preţul echitabil se aplică în mod obligatoriu în următoarele cazuri:

a) la efectuarea ofertei de preluare;

b) la retragerea obligatorie, conform art.30;

c) la achiziţionarea obligatorie, efectuată conform art.31;

d) la efectuarea altor tranzacții pentru care formarea prețului este reglementată de legislație, inclusiv de actele normative ale Comisiei Naționale.

 (6) Comisia Națională este în drept să solicite aplicarea unui preț nou în cazul:

a) nerespectării prevederilor alin. (1) și (2);

b) activităților de manipulare;

c) parvenirii unei sesizări, în condițiile în care a fost prezentat un raport de expertiză a prețului acțiunilor, conform alin. (2) lit. c), iar operațiunile prin care s-au achiziționat acțiuni sunt de natură să influențeze corectitudinea modului de stabilire a prețului.

 (7) Volumele tranzacţiilor pentru stabilirea preţului echitabil, în cazurile specificate la alin. (1) și alin.(2) lit.a), vor fi următoarele:

a) în cazul tranzacţionării acţiunilor unui emitent cu un capital social de pînă la 5 milioane de lei inclusiv, se va lua în calcul preţul la a cărui formare au participat cel puţin 5% din numărul acţiunilor emise de clasa dată;

b) în cazul tranzacţionării acţiunilor unui emitent cu un capital social de la 5 la 10 milioane de lei inclusiv, se va lua în calcul preţul la a cărui formare au participat cel puţin 3% din numărul acţiunilor emise de clasa dată;

c) în cazul tranzacţionării acţiunilor unui emitent cu un capital social de la 10 la 25 milioane de lei inclusiv, se va lua în calcul preţul la a cărui formare a participat cel puţin 1% din numărul acţiunilor emise de clasa dată;

 d) în cazul tranzacţionării acţiunilor unui emitent cu un capital social de la 25 la 50 milioane de lei inclusiv, se va lua în calcul preţul la a cărui formare au participat cel puţin 0,5% din numărul acţiunilor emise de clasa dată;

e) în cazul tranzacţionării acţiunilor unui emitent cu un capital social mai mare de 50 milioane de lei, se va lua în calcul preţul la a cărui formare a participat cel puţin 0,1% din numărul acţiunilor emise de clasa dată.

Art 23 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului