Articolul 8 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Particularităţile emisiunii obligaţiunilor

(1) Emitenţii specificaţi la art. 7 alin. (2) sînt în drept să emită:

a) obligaţiuni cu acoperire – obligaţiuni acoperite prin gajul bunurilor proprii şi/sau prin gajul bunurilor persoanelor terţe, şi/sau cu garanţia bancară, şi/sau prin fidejusiune, şi/sau prin poliţa de asigurare de garanţii;

b) obligaţiuni fără acoperire – obligaţiuni ce nu implică formele de acoperire stabilite la lit. a).

(2) Obligaţiunile fără acoperire pot fi emise dacă acestea oferă dreptul de a fi convertite în acţiuni sau dacă emitentul întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

a) valoarea capitalului propriu este mai mare de un milion de lei; 

b) desfăşoară activitate timp de cel puţin 3 ani şi în ultimii 2 ani a obţinut profit net; în cazul băncilor comerciale – desfăşoară activitate timp de cel puţin un an şi a finalizat anul cu profit net;

c) pe parcursul ultimilor 3 ani, iar în cazul băncilor comerciale – pe parcursul ultimului an, pînă la data luării deciziei de emisiune, nu a fost tras la răspundere pentru încălcarea prevederilor legislaţiei privind dezvăluirea informaţiei şi privind drepturile deţinătorilor de valori mobiliare;

d) nu are cazuri de neexecutare sau de nerespectare a termenelor de executare a obligaţiilor sale faţă de deţinătorii de obligaţiuni plasate anterior, după caz. 

(3) Valoarea emisiunii de obligaţiuni, dobînda aferentă şi alte cheltuieli ale emitentului, legate de stingerea obligaţiunilor, nu pot depăşi:

a) 90% din valoarea gajului bunurilor proprii şi/sau al bunurilor persoanelor terţe – în cazul obligaţiunilor acoperite prin gajul bunurilor proprii şi/sau bunurilor persoanelor terţe;

b) valoarea garanţiei bancare, fidejusiunii şi/sau poliţei de asigurare de garanţii – în cazul obligaţiunilor acoperite prin garanţia bancară, fidejusiune şi/sau prin poliţa de asigurare de garanţii;

c) 90% din valoarea capitalului propriu al emitentului – în cazul obligaţiunilor fără acoperire.

(4) Obligaţiunile cu acoperire îi acordă deţinătorului toate drepturile apărute din această acoperire. Transmiterea dreptului de proprietate asupra obligaţiunii cu acoperire către noul deţinător are ca efect transmiterea tuturor drepturilor ce decurg din această acoperire.

(5) Garanţia bancară, folosită ca formă de acoperire a obligaţiunilor, nu poate fi retrasă sau anulată. Garanţia bancară trebuie să fie valabilă pînă la onorarea de către emitent a tuturor datoriilor aferente răscumpărării obligaţiunilor. În cazul în care banca ce a acordat garanţia respectivă devine insolvabilă, emitentul este obligat, în cel mult 15 zile lucrătoare de la data declarării insolvabilităţii, să întreprindă măsuri în vederea substituirii garanţiei.

(6) Poate avea calitatea de fidejusor persoana juridică care, pe durata executării contractului de fidejusiune, dispune de un capital propriu ce depăşeşte valoarea emisiunii de obligaţiuni şi dobînda aferentă acesteia.

(7) Contractul de fidejusiune va conţine şi informaţia privind corespunderea fidejusorului cerinţelor expuse în prezentul articol şi angajamentul acestuia de a nu înstrăina patrimoniul ce îi aparţine, pînă la onorarea deplină, conform condiţiilor împrumutului, a obligaţiilor de către emitent.

(8) Comisia Naţională este în drept să-i ceară emitentului să încheie un alt contract de fidejusiune, dacă fidejusorul iniţial nu mai corespunde cerinţelor prezentei legi, sau să ceară schimbarea formei de acoperire.

(9) Valoarea de piaţă a bunurilor gajate ce servesc ca acoperire a emisiunii de obligaţiuni se determină de către un evaluator independent.

(10) Pe perioada de circulaţie a obligaţiunilor, gajul constituit nu poate fi radiat din registrul gajului.

(11) În cazul neachitării sau achitării parţiale, din vina emitentului, a dobînzii aferente obligaţiunilor sau a valorii lor nominale la stingerea acestora, emitentul este obligat să achite deţinătorilor de obligaţiuni suma datoriei şi penalitatea pentru fiecare zi de întîrziere, care este egală cu rata de bază a Băncii Naţionale a Moldovei la data executării obligaţiei financiare raportate la suma restantă.

(12) Stingerea obligaţiunilor se efectuează prin răscumpărarea lor de către emitent. Emitentul nu este în drept să respingă cererea deţinătorului de obligaţiuni privind răscumpărarea obligaţiunilor dacă acesta acţionează în conformitate cu condiţiile stipulate în prospectul ofertei publice şi/sau în hotărîrea de emisiune.

(13) La scadenţa obligaţiunilor, stabilită în prospectul ofertei publice şi/sau în hotărîrea de emisiune a obligaţiunilor, circulaţia lor se sistează.

(14) Sumele aferente stingerii obligaţiunilor ce nu au fost primite de către deţinătorii de obligaţiuni se transferă pe contul bancar al deţinătorului de obligaţiuni sau, în cazul în care nu pot fi transferate pe contul bancar al deţinătorului de obligaţiuni, se păstrează pe un cont bancar separat al emitentului pentru satisfacerea cerinţelor legitime ale deţinătorilor de obligaţiuni. Mijloacele de pe acest cont bancar separat al emitentului nu pot fi utilizate de acesta în alte scopuri.

(15) Dreptul de a înainta cererea de executare silită de către emitent a obligaţiilor sale faţă de deţinătorii de obligaţiuni apare în cazul în care emitentul nu şi-a onorat obligaţiile sale de plată faţă de deţinătorii de obligaţiuni în termenul stabilit de prospectul ofertei publice şi/sau de hotărîrea de emisiune.

(15-1) În cazul în care emitentul nu efectuează răscumpărarea obligațiunilor și/sau plata cuponului în termenul stabilit în prospectul ofertei publice și/sau în hotărârea privind emisiunea obligațiunilor, dreptul de creanță al deținătorului de obligațiuni față de emitent se învestește cu formulă executorie. În acest caz, la solicitarea deținătorului de obligațiuni, Depozitarul central sau altă entitate juridică care efectuează plățile aferente obligațiunilor va emite extrasul din contul deținătorului de obligațiuni și actul care confirmă creanța deținătorului de obligațiuni față de emitent. Învestirea extrasului din cont cu formulă executorie se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr. 246/2018 privind procedura notarială.

 (16) Executarea silită de către emitent a obligaţiilor sale, în cazul survenirii situaţiei menţionate la alin. (15), se efectuează faţă de toţi deţinătorii de obligaţiuni conform listei acestora, întocmită de Depozitarul central la data expirării termenului de circulaţie a obligaţiunilor.

Art 8 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului