Articolul 67 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Admiterea spre tranzacţionare pe piaţa reglementată a valorilor mobiliare corporative

(1) Capitalizarea bursieră previzibilă a acţiunilor pentru care se solicită admiterea spre tranzacţionare pe piaţa reglementată sau, în cazul în care aceasta nu poate fi evaluată, capitalul propriu al emitentului trebuie să fie cel puţin echivalentul în lei al unui milion de euro calculat la cursul oficial al Băncii Naţionale a Moldovei la data admiterii.

(2) Valoarea emisiunii valorilor mobiliare de creanţă pentru care se solicită admiterea spre tranzacţionare pe piaţa reglementată trebuie să fie cel puţin echivalentul în lei a 200 000 de euro calculat la cursul oficial al Băncii Naţionale a Moldovei la data admiterii.

(3) Comisia Națională este în drept să decidă cu privire la admiterea spre tranzacționare pe piața reglementată a acțiunilor ce nu întrunesc cerințele stabilite la alin. (1) în cazul în care consideră că:

a) pentru valorile mobiliare respective, piața reglementată este o piață adecvată;

b) emitentul este capabil să îndeplinească cerințele de informare continuă și periodică ce derivă din admiterea spre tranzacționare, iar investitorii dispun de informațiile necesare pentru a putea evalua în cunoștință de cauză societatea și acțiunile pentru care se solicită admiterea spre tranzacționare.

 (4) În cazul prevăzut la art.13 alin. (3), valorile mobiliare se admit spre tranzacționare pe o piață reglementată după publicarea unui prospect al ofertei publice.

 (4-1) În toate cazurile, la admiterea spre tranzacționare pe piața reglementată, emitentul publică un document care să conțină cel puțin informațiile prevăzute la art.13 alin. (21).

 (5) Pentru admiterea spre tranzacţionare pe piaţa reglementată, valorile mobiliare corporative trebuie să întrunească următoarele condiţii:

a) sînt achitate integral;

b) conform actelor de constituire ale emitentului, pot fi liber tranzacţionate;

c) sunt emise de o societate care a desfășurat activitate în ultimii 3 ani anteriori solicitării admiterii spre tranzacționare și a dezvăluit informația pentru perioada respectivă, în conformitate cu prevederile legislației.

 (6) Pentru admiterea spre tranzacţionare pe piaţa reglementată a acţiunilor de aceeaşi clasă ale unui emitent, este necesar ca acţiunile emitentului să fie în circulaţie liberă în mărimile stabilite de regulile pieţei reglementate.

(7) Cerinţele stabilite la alin. (5) lit.a) și c) şi la alin.(6) nu se aplică în cazul în care valorile mobiliare corporative urmează a fi plasate prin intermediul pieţei reglementate.

 (8) La emisiunea valorilor mobiliare prin ofertă publică, în cazul în care oferta publică este efectuată în alt mod decît cel stabilit la alin. (7), admiterea spre tranzacţionare a acestor valori mobiliare corporative poate avea loc doar după încheierea perioadei de subscriere la aceste valori mobiliare, cu excepţia cazurilor de emisiune în mod continuu a valorilor mobiliare de creanţă.

(9) În cazul emisiunii suplimentare a valorilor mobiliare corporative ale unei clase admise anterior spre tranzacţionare, pieţele reglementate admit automat spre tranzacţionare valorile mobiliare ale emisiunii suplimentare.

(10) În scopul protejării investitorilor sau asigurării bunei funcţionări a pieţei, Comisia Naţională este în drept:

a) să suspende tranzacţionarea valorilor mobiliare admise pe piaţa reglementată;

b) să ceară pieţei reglementate retragerea acestor valori mobiliare de pe piaţa reglementată;

c) să refuze admiterea valorilor mobiliare spre tranzacționare pe piața reglementată.

 (11) În cazul în care emitentul nu respectă obligaţiile ce ţin de admiterea valorilor mobiliare pe piaţa reglementată, suplimentar altor măsuri de penalizare/sancţionare, Comisia Naţională este în drept să facă public faptul nerespectării obligaţiilor în cauză de către emitent.

(12) Deciziile Comisiei Naţionale privind suspendarea tranzacţionării sau retragerea instrumentelor financiare de pe piaţa reglementată sînt aduse la cunoştinţa pieţei reglementate şi a publicului, în ambele cazuri indicîndu-se motivele suspendării sau retragerii.

(13) Emitentul este obligat să prezinte Depozitarului central actele necesare în vederea efectuării înscrierilor în conturile şi registrele acestuia, înainte de începerea tranzacţionării valorilor mobiliare pe piaţa reglementată.

(14) Piaţa reglementată este în drept să tranzacţioneze valorile mobiliare ale unui emitent doar dacă valorile mobiliare ale acestuia au fost înregistrate la Depozitarul central.

Art 67 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului