Articolul 103 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Structuri de tip „master–feeder”

(1) Un OPCVM de tip „feeder” este un OPCVM autorizat să investească, prin derogare de la art.112, cel puţin 85% din activele sale în acţiuni sau în unităţi de fond emise de un alt OPCVM (OPCVM de tip „master”).

(2) Un OPCVM de tip „feeder” poate deţine pînă la 15% din activele sale sub formă de:

a) active lichide şi instrumente financiare derivate, conform reglementărilor Comisiei Naţionale;

b) bunuri mobile şi imobile care sînt indispensabile pentru desfăşurarea directă a activităţii, în cazul în care el este o companie investiţională.

(3) OPCVM de tip „feeder” calculează expunerea sa globală aferentă deţinerii de instrumente financiare derivate, conform modului stabilit în reglementările Comisiei Naţionale.

(4) Un OPCVM de tip „master” este un OPCVM care:

a) are cel puţin un OPCVM de tip „feeder” printre deţinătorii săi de acţiuni sau de unităţi de fond;

b) nu trebuie să fie el însuşi un OPCVM de tip „feeder”; şi

c) nu trebuie să deţină acţiuni sau unităţi de fond ale unui OPCVM de tip „feeder”.

(5) Dacă OPCVM de tip „feeder” sau „master” este stabilit într-un alt stat, el primeşte acceptarea Comisiei Naţionale în modul stabilit la art. 36

(6) OPCVM de tip „master” este obligat să furnizeze OPCVM de tip „feeder” toate documentele şi informaţiile necesare pentru ca acesta să îndeplinească cerinţele stabilite în prezenta lege. În acest scop, OPCVM de tip „feeder” încheie un acord cu OPCVM de tip „master”. OPCVM de tip „feeder” nu are dreptul să investească în acţiuni sau în unităţi de fond ale OPCVM de tip „master” pînă la intrarea în vigoare a acordului. Acordul respectiv este disponibil, la cerere şi în mod gratuit, tuturor deţinătorilor de acţiuni sau de unităţi de fond.

(7) În cazul în care OPCVM de tip „master” şi OPCVM de tip „feeder” sînt administrate de aceeaşi societate de administrare fiduciară a investiţiilor, acordul poate fi înlocuit cu reguli interne de conduită care să asigure respectarea cerinţelor prevăzute de prezenta lege.

(8) OPCVM de tip „master” şi OPCVM de tip „feeder” iau măsurile necesare pentru a coordona calendarul calculării şi al publicării valorii activului lor net şi a activului net unitar.

 (9) Comisia Naţională aprobă reglementări privind măsurile menţionate la alin. (3), conţinutul acordului sau al regulilor interne de conduită menţionate la alin. (6) şi (7), precum şi conţinutul prospectului. 

(10) În cazul în care OPCVM de tip „master” și OPCVM de tip „feeder” au depozitari sau entități de audit diferite, depozitarii/entitățile de audit în cauză încheie un acord asupra schimbului de informații, cu scopul de a asigura îndeplinirea obligațiilor de către ambii depozitari/entități de audit. Pînă la intrarea în vigoare a acordului respectiv, OPCVM de tip „feeder” nu investesc în acţiuni sau în unităţi de fond ale OPCVM de tip „master”.

 (11) În cazul în care un OPCVM intenţionează să desfăşoare activităţi în calitate de OPCVM de tip „feeder” al unui alt OPCVM de tip „master”, OPCVM de tip „feeder” furnizează deţinătorilor de acţiuni sau de unităţi de fond, cel tîrziu cu 30 de zile pînă la data la care OPCVM de tip „feeder” urmează să investească în OPCVM de tip „master”, informaţia referitoare la această investiţie, cu anexarea prospectului, precum şi o declaraţie care să ateste că deţinătorii de acţiuni sau de unităţi de fond au dreptul să solicite, în termen de 30 de zile, răscumpărarea acestora, fără alte taxe decît cele percepute de către OPCVM pentru acoperirea costurilor de decapitalizare. Dreptul în cauză se naşte din momentul cînd OPCVM de tip „feeder” a furnizat informaţiile menţionate în prezentul alineat.

(12) Comisia Naţională emite reglementări:

a) privind formatul şi modalitatea de transmitere a informaţiilor menţionate la alin. (11); 

b) în cazul în care OPCVM de tip „feeder” îşi transferă toate activele sau o parte din ele către OPCVM de tip „master” în schimbul acţiunilor sau unităţilor de fond, privind procedura de evaluare şi de control al unei astfel de contribuţii în natură, precum şi rolul depozitarului OPCVM de tip „feeder” în procesul respectiv.

(13) OPCVM de tip „feeder” monitorizează efectiv activitatea OPCVM de tip „master”. În îndeplinirea acestei obligaţii, OPCVM de tip „feeder” se poate baza pe informaţiile şi documentele primite de la OPCVM de tip „master” sau, după caz, de la societatea de administrare fiduciară a investiţiilor, depozitarul sau entitatea de audit a acestuia, cu excepţia cazului cînd există motive de îndoială în privinţa exactităţii acestor informaţii şi documente.

 (14) OPCVM de tip „master” informează Comisia Naţională cu privire la identitatea fiecărui OPCVM de tip „feeder” care investeşte în acţiunile sau în unităţile sale de fond.

(15) OPCVM de tip „master” nu percepe comisioane de subscriere sau de răscumpărare din partea OPCVM de tip „feeder” pentru cumpărarea sau vînzarea de acţiuni sau de unităţi de fond ale respectivului OPCVM de tip „master”.

(16) OPCVM de tip „master” garantează că toate informaţiile necesare în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu regulile fondului sau cu actele de constituire sînt furnizate în timp util OPCVM de tip „feeder” sau, după caz, societăţii acestuia de administrare fiduciară a investiţiilor, precum şi Comisiei Naţionale, depozitarului şi entitatea de audit a OPCVM de tip „feeder”.

 (17) Comisia Naţională informează fără întîrziere OPCVM de tip „feeder” asupra oricărei decizii, măsuri, oricărei constatări a nerespectării condiţiilor prezentei legi sau a actelor emise întru aplicarea acesteia, referitoare la OPCVM de tip „master” ori, după caz, referitoare la societatea de administrare fiduciară a investiţiilor, la depozitarul ori entitatea de audit a acestuia.

Art 103 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului