Articolul 127 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Informaţiile privilegiate

(1) Se consideră informaţie privilegiată orice informaţie de natură precisă, care nu a fost dezvăluită public, care se referă în mod direct sau indirect la unul sau la mai mulţi emitenţi ori la unul sau la mai multe instrumente financiare şi care, dacă ar fi dezvăluită public, ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului acelor instrumente financiare sau asupra preţului derivatelor aflate în legătură cu aceste instrumente.

(2) Se interzice folosirea informaţiei privilegiate de către insider, pentru sine sau pentru o terţă parte, în mod direct sau indirect, în scopul:

a) dobîndirii sau înstrăinării instrumentelor financiare la care se referă informaţiile în cauză; sau

b) tentativei de dobîndire sau de înstrăinare a instrumentelor financiare la care se referă informaţiile în cauză.

(3) Interdicţia stabilită la alin. (2) se aplică insiderului care deţine o informaţie privilegiată în virtutea:

a) calităţii sale de membru în organele de conducere sau de control ale emitentului;

b) deţinerii de acţiuni în capitalul social al emitentului;

c) accesului la aceste informaţii ca urmare a exercitării funcţiilor şi atribuţiilor profesionale;

d) accesului ilicit la astfel de informaţii.

(4) Interdicţia stabilită la alin. (2) se aplică oricărei alte persoane care, deşi nu se încadrează în prevederile alin. (3), deţine informaţii privilegiate şi cunoaşte sau trebuie să cunoască că aceste informaţii sînt privilegiate.

(5) În cazul în care insiderul este o persoană juridică, interdicţia stabilită la alin. (2) se aplică persoanelor fizice ale insiderului care participă sau pot participa la luarea deciziei privind dobîndirea sau înstrăinarea instrumentelor financiare la care se referă informaţia privilegiată.

(6) Interdicţia stabilită la alin. (2) nu se aplică tranzacţiilor cu instrumente financiare efectuate în vederea executării unei obligaţii născute pînă la momentul în care insiderul a obţinut informaţia privilegiată.

(7) Insiderul nu este în drept:

a) să comunice sau să transmită în orice alt mod informaţiile privilegiate unei alte persoane, cu excepţia cazului cînd acest fapt are loc în procesul desfăşurării normale a activităţii;

b) să recomande unei alte persoane să efectueze tranzacţii cu instrumente financiare la care se referă informaţiile privilegiate sau să influenţeze în orice alt mot decizia acestei persoane de a efectua tranzacţii cu aceste instrumente financiare.

(8) Emitentul de instrumente financiare este obligat să facă publice, imediat cum este posibil, informaţiile privilegiate referitoare la activitatea sa şi la instrumentele sale financiare, cel puţin plasînd aceste informaţii pe pagina web.

(9) Emitentul este în drept să amîne, pe propria răspundere, în conformitate cu actele normative ale Comisiei Naționale, publicarea informaţiilor privilegiate conform alin. (8) pentru a nu afecta interesele sale legitime, cu condiţia că această amînare nu va induce în eroare publicul şi că emitentul va asigura confidenţialitatea informaţiei privilegiate.

 (10) În cazul în care emitentul sau reprezentantul acestuia comunică informaţia privilegiată unui terţ în procesul desfăşurării normale a activităţii, emitentul este obligat să facă publică această informaţie:

a) în acelaşi moment în care este comunicată terţului – în cazul în care informaţia a fost comunicată terţului neaccidental; sau

b) imediat după ce a fost comunicată terţului – în cazul în care informaţia a fost comunicată terţului accidental.

(11) Obligaţia stabilită la alin. (10) nu se aplică în cazul în care persoana terţă, căreia i-au fost comunicate informaţiile privilegiate, este obligată, în temeiul legislaţiei, al actelor interne ale persoanei terţe şi/sau al contractului dintre părţi, să păstreze confidenţialitatea acestor informaţii.

(12) Emitenţii şi persoanele care acţionează în numele lor sînt obligaţi să stabilească o listă a persoanelor care deţin informaţii privilegiate, să o actualizeze periodic şi să o prezinte Comisiei Naţionale în modul stabilit de aceasta.

Art 127 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului