Articolul 88-2 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Înregistrarea și supravegherea agențiilor de rating de credit

(1) Pentru înregistrarea agenției de rating de credit, solicitantul depune în adresa Comisiei Naţionale o cerere însoțită de documentele necesare care vor conține:

a) datele de identificare și de contact ale agenției de rating de credit (denumirea completă, sediul, numărul de înregistrare de stat (IDNO), numele şi prenumele administratorului, numărul de telefon și de fax, adresa electronică și pagina web);

b) datele de identificare și de contact ale responsabilului de verificarea conformității (numele și prenumele, domiciliul, numărul personal de identitate (IDNP), numărul de telefon);

c) actul de constituire (statutul);

d) clasa ratingurilor de credit pentru care agenția de rating de credit solicită înregistrarea (ratinguri de entități, de instrumente financiare);

e) datele de identificare și de contact ale acţionarilor/asociaţilor și ale beneficiarilor efectivi (numele și prenumele/denumirea completă, domiciliul/sediul, numărul personal de identitate (IDNP)/numărul de înregistrare de stat (IDNO)), precum şi mărimea cotelor deținute de aceștia direct sau indirect în capitalul social al agenției de rating de credit;

f) structura organizatorică și conducerea agenției de rating de credit;

g) resursele financiare pentru desfășurarea activităților de rating de credit;

h) personalul agenției de rating de credit și competențele acestuia;

i) informații privind sucursalele agenției de rating de credit, în cazul în care urmează să-și desfășoare activitatea și prin intermediul acestora;

j) descrierea procedurilor și a metodologiilor utilizate în acordarea și revizuirea ratingurilor de credit;

k) politicile agenției de rating de credit privind conflictele de interese;

l) informații referitoare la analiștii de rating;

m) condițiile de remunerare și de evaluare a performanței;

n) alte servicii decât activitățile de rating de credit, pe care agenția de rating de credit intenționează să le presteze;

o) programul de activitate al agenției de rating de credit, aprobat prin decizia organului competent al acesteia;

p) documente și informații detaliate cu privire la acordurile de externalizare preconizate, inclusiv cu privire la entitățile care își asumă funcții externalizate.

(2) În termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la recepționarea cererii de înregistrare, Comisia Națională expediază agenției de rating de credit o notificare în acest sens.

(3) În termen de 60 de zile lucrătoare de la notificarea prevăzută la alin. (2), Comisia Națională examinează cererea de înregistrare a agenției de rating de credit conform condițiilor stabilite de prezenta secțiune și de actele normative ale Comisiei Naționale și adoptă o decizie de înregistrare sau o decizie motivată de refuz a înregistrării agenției de rating de credit.

(4) În termen de cel mult 50 de zile lucrătoare de la recepționarea cererii de înregistrare a agenției de rating de credit, Comisia Națională solicită să i se furnizeze informații suplimentare sau să se opereze modificări în documentele depuse inițial în cazul în care documentele prezentate conțin informații eronate sau incomplete.

(5) Taxa de înregistrare aplicată agențiilor de rating de credit este de 10 000 de lei și se varsă în bugetul Comisiei Naționale în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data adoptării deciziei de înregistrare a agenției de rating de credit.

(6) Agenția de rating de credit înregistrată trebuie să îndeplinească, în orice moment, condițiile prevăzute de prezenta secțiune și de actele normative ale Comisiei Naționale.

(7) Agenția de rating de credit notifică Comisia Națională, în termen de 10 zile lucrătoare, despre orice modificare a condițiilor în al căror temei i-a fost acordată înregistrarea, inclusiv deschiderea sau închiderea unei sucursale, despre modificările materiale ce se referă la metodologiile de rating utilizate, la modelele sau ipotezele principale de rating sau la noile metodologii de rating.

(8) Agenția de rating de credit poate furniza alte servicii decât realizarea de ratinguri de credit (servicii auxiliare). Serviciile auxiliare nu constituie activități de rating de credit și includ prognoze de piață, estimări ale tendințelor economice, analize de preț și alte analize generale de date, precum și servicii de distribuție conexe.

(9) Agenția de rating de credit pune la dispoziția Comisiei Naționale, la solicitarea acesteia, informațiile necesare pentru a-i permite să supravegheze în mod continuu respectarea de către agenția de rating de credit a cerințelor prezentei legi și ale actelor normative ale Comisiei Naționale.

(10) Comisia Națională poate solicita, printr-o cerere simplă sau printr-o decizie, agențiilor de rating de credit, persoanelor implicate în activități de rating de credit, entităților cărora li se acordă ratinguri și părților terțe legate de acestea, părților terțe cărora agențiile de rating de credit le-au externalizat funcții operaționale sau activități, precum și altor persoane care acționează în mod concertat cu agențiile de rating de credit sau care au legătură cu activitățile de rating de credit, să furnizeze toate informațiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale.

(11) Persoanele menționate la alin. (10) sau reprezentanții acestora sunt obligați să furnizeze informațiile solicitate de Comisia Națională. Aceste persoane rămân pe deplin responsabile în cazul în care informațiile furnizate sunt incomplete, incorecte sau induc în eroare.

(12) Comisia Națională radiază înregistrarea unei agenții de rating de credit dacă aceasta:

a) renunță în mod expres la înregistrare sau nu a mai acordat ratinguri de credit în ultimele șase luni;

b) a obținut înregistrarea prin declarații false sau prin alte măsuri ilegale;

c) nu mai îndeplinește condițiile în al căror temei i-a fost acordată înregistrarea.

Art 88-2 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului