Articolul 140 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Reglementarea prin licenţiere şi autorizare

(1) Comisia Naţională eliberează licenţe şi autorizaţii pentru activitate pe piaţa de capital persoanelor care corespund cerinţelor stabilite de prezenta lege şi de actele normative ale Comisiei Naţionale.

(2) Comisia Naţională eliberează următoarele licenţe şi autorizaţii pentru activitate pe piaţa de capital:

a) licenţă de societate de investiţii;

b) licenţă de operator de piaţă;

c) - abrogată.

d) - abrogată.

e) alte autorizaţii prevăzute de prezenta lege.

(3) Licenţa se eliberează de către Comisia Naţională în termen de cel mult 6 luni de la data depunerii de către solicitant a cererii de eliberare a licenţei, cu condiţia că solicitantul întruneşte cerinţele stabilite la alin. (1).

(4) Comisia Naţională respinge cererea de eliberare a licenţei în cazul în care:

a) solicitantul nu întruneşte cerinţele de licenţiere pentru activitatea respectivă;

b) solicitantul se află în proces de insolvabilitate sau de reorganizare;

c) solicitantului anterior i-a fost retrasă licenţa ca urmare a încălcării legislaţiei în domeniul pieţei de capital;

d) în cazul prevăzut la art. 39 alin. (5);

e) în cazul prevăzut la art. 40 alin. (18) – pentru solicitanţii care nu sînt bănci comerciale.

(5) Cererea de eliberare a licenţei poate fi retrasă de solicitant înainte de eliberarea licenţei sau de respingerea cererii.

(6) În cazul respingerii cererii de eliberare a licenţei, Comisia Naţională informează în scris solicitantul şi comunică motivele de neeliberare a licenţei.

(7) Respingerea cererii de eliberare a licenţei poate fi contestată de solicitant în conformitate cu prevederile Codului administrativ.

(8) Licenţa se eliberează pe termen nelimitat şi este netransferabilă.

(9) Taxa de eliberare a licenţelor stabilite la alin. (2) lit. a) şi b) este de 10 000 de lei.

(10) - abrogat.

(11) Taxa de eliberare a licenţelor se varsă în bugetul Comisiei Naţionale de către persoana licenţiată în termen de cel mult 10 zile de la data luării de către Comisia Naţională a deciziei de eliberare a licenţei.

(12) La eliberarea licenței/autorizației, Comisia Națională include informația privind persoana licențiată/autorizată în Registrul licențelor și autorizațiilor eliberate, ținut de Comisia Națională.

 (13) Comisia Naţională este în drept să suspende licenţa, pentru un termen de cel mult 90 de zile, în cazul în care persoana licenţiată:

a) nu a început să presteze serviciile ori să desfăşoare activităţile pentru care deţine licenţă în termen de 1 an de la primirea acesteia ori nu a prestat niciuna din activităţile indicate în licenţă în decursul a 6 luni;

b) nu a achitat taxa de eliberare a licenţei;

c) încalcă prevederile prezentei legi și ale actelor normative ale Comisiei Naționale;

d) a obţinut licenţă prin furnizarea de informaţii eronate sau prin alte măsuri ilegale;

e) nu corespunde cerinţelor de licenţiere, stabilite de prezenta lege pentru activitatea respectivă;

f) cade sub incidenţa art. 39 alin. (5);

g) cade sub incidenţa art. 40 alin. (18);

h) nu a devenit membru al Fondului de compensare a investitorilor în termenul stabilit de prezenta lege pentru societăţile de investiţii.

(14) Dacă la expirarea termenului pentru care a fost suspendată licenţa nu au fost înlăturate toate încălcările, Comisia Naţională este în drept să retragă licenţa. Retragerea licenţei la solicitarea persoanei licenţiate are loc după prezentarea de către aceasta a confirmării privind lipsa pretenţiilor din partea clienţilor, la care se anexează şi documentele justificative.

(141) Comisia Națională este în drept să retragă licența în cazul în care:

a) retragerea licenței este solicitată de persoana licențiată, ca urmare a hotărârii adunării generale a acționarilor;

b) persoana licențiată încalcă grav și sistematic prevederile prezentei legi și ale actelor normative ale Comisiei Naționale;

c) persoana licențiată se reorganizează sau se lichidează;

d) persoana licențiată a fost declarată insolvabilă;

e) a fost retrasă licența băncii de către Banca Națională a Moldovei.

 (14-2) Retragerea licenței la solicitarea persoanei licențiate are loc după prezentarea de către aceasta a confirmării stingerii de către persoana respectivă a tuturor obligațiilor contractuale, asumate în cadrul desfășurării activității pe piața de capital, la care se anexează documentele justificative.

 (14-3) În cazul retragerii licenței, decizia Comisiei Naționale privind radierea persoanei licențiate din Registrul licențelor și autorizațiilor eliberate se adoptă după confirmarea stingerii de către aceasta a tuturor obligațiilor contractuale, asumate în cadrul desfășurării activității pe piața de capital, și conformarea cu prevederile  art. 57.

 (15) Pe toată durata desfășurării activității pe piața de capital, persoanele licențiate sau autorizate sunt obligate:

a) să respecte condiţiile de licenţiere şi/sau de autorizare;

b) să informeze Comisia Naţională despre orice modificare semnificativă a condiţiilor iniţiale de licenţiere şi/sau de autorizare;

c) să prezinte Comisiei Naţionale rapoarte, conform reglementărilor stabilite prin actele normative ale Comisiei Naţionale;

d) să dezvăluie public informaţia, conform reglementărilor stabilite prin actele normative ale Comisiei Naţionale;

e) să informeze imediat Comisia Naţională despre orice încălcare semnificativă a legislaţiei referitoare la operaţiuni şi/sau la activităţi de manipulare, de abuz de piaţă sau de altă natură care poate afecta stabilitatea pieţei.

(16) Comisia Naţională emite reglementări privind cerinţele prudenţiale şi de adecvare a capitalului pentru evaluarea corectă a riscurilor, în scopul prevenirii şi/sau limitării acestora.

Art 140 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului