Articolul 14 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Prospectul ofertei publice

(1) Prospectul ofertei publice poate fi întocmit în forma unui document unic sau a unui set de 3 documente separate, şi va conţine:

a) informaţii privind emitentul şi valorile mobiliare oferite public sau care urmează să fie admise spre tranzacţionare pe o piaţă reglementată;

b) toate informaţiile care să le permită investitorilor să facă o apreciere în cunoştinţă de cauză asupra activelor şi pasivelor, asupra situaţiei financiare, a profitului sau a pierderilor, asupra perspectivelor emitentului sau ale garantului emisiunii, în cazul existenţei acestuia, precum şi asupra drepturilor aferente acestor valori mobiliare;

c) un rezumat al prospectului, conform prevederilor alin. (2).

(2) Rezumatul prospectului ofertei publice trebuie să expună într-o formă succintă şi într-un limbaj nontehnic caracteristicile şi riscurile esenţiale referitoare la emitent, la garantul emisiunii, în cazul prezenţei acestuia, şi la valorile mobiliare în cauză, precum şi să conţină un avertisment precum că:

a) rezumatul trebuie citit ca o introducere a prospectului;

b) orice decizie de a investi în aceste valori mobiliare trebuie să se bazeze pe o examinare complexă şi exhaustivă a prospectului;

c) răspunderea civilă pentru prejudiciile cauzate investitorilor revine persoanelor care au prezentat rezumatul, în cazul în care rezumatul conţine date eronate şi/sau nu corespunde cu informaţiile din alte părţi ale prospectului.

(3) Prospectul ofertei publice va conţine numele şi funcţia persoanelor responsabile, iar în cazul persoanelor juridice – denumirea şi sediul acestora şi o declaraţie expresă prin care se confirmă că datele şi informaţiile din prospect sînt veridice şi că prospectul nu conţine omisiuni de informaţii.

(4) Modelul, forma şi categoriile de informaţii minime pe care trebuie să le conţină prospectul ofertei publice, precum şi documentul prevăzut la art. 16 alin. (5) sînt stabilite prin actele normative ale Comisiei Naţionale, avîndu-se în vedere categoriile de informaţii minime ce vor fi stabilite în funcţie de:

a) tipul valorilor mobiliare ce fac obiectul ofertei;

b) tipul ofertei publice (de plasare, de revânzare);

c) tipul activităţii şi dimensiunile emitentului valorilor mobiliare ce fac obiectul ofertei.

(5) În cazul în care preţul şi numărul definitive ale valorilor mobiliare ce se oferă nu pot fi indicate în prospectul ofertei publice la momentul aprobării acestuia, prospectul va conţine, în mod obligatoriu:

a) criteriile şi/sau condiţiile în a căror bază vor fi stabilite preţul şi numărul definitive ale valorilor mobiliare sau, în cazul preţului, preţul maximal al valorilor mobiliare; sau

b) angajamentul persoanei care iniţiază oferta că persoana care acceptă cumpărarea sau subscrierea valorilor mobiliare ce fac obiectul ofertei poate refuza această cumpărare sau subscriere în termen de cel puţin 2 zile lucrătoare de la prezentarea preţului către Comisia Naţională şi publicarea acestuia în condiţiile art. 16 alin. (2).

(6) În cazul specificat la alin. (5), preţul şi numărul definitive ale valorilor mobiliare vor fi prezentate Comisiei Naţionale şi, concomitent, vor fi publicate în modul în care anterior a fost publicat prospectul ofertei publice conform art. 16 alin. (2).

(7) Prospectul ofertei publice este valabil pentru un termen de un an de la data publicării şi poate fi folosit de ofertant pentru alte oferte publice de valori mobiliare de aceeaşi clasă şi pentru admiterea pe o piaţă reglementată, cu condiţia că prospectul este completat în conformitate cu art. 18.

Art 14 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului