Articolul 89 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Dispoziţii generale

(1) OPCVM sînt companii investiţionale, constituite prin acte de constituire şi fonduri de investiţii, în bază de contract de societate civilă, care cumulativ întrunesc următoarele condiţii:

a) au drept scop unic mobilizarea resurselor băneşti şi plasarea acestora în valori mobiliare, în alte instrumente financiare sau în alte active în conformitate cu prevederile prezentei legi;

b) acţiunile companiilor investiţionale şi unităţile de fond ale fondurilor de investiţii sînt răscumpărabile, la cererea deţinătorilor, din activele respectivelor OPCVM.

(2) Orice OPCVM îşi desfăşoară activitatea conform următoarelor principii:

a) principiul prevenirii şi gestiunii riscurilor aferente activităţii desfăşurate;

b) principiul diversificării portofoliului de valori mobiliare sau alte active deţinute;

c) principiul administrării prudenţiale a portofoliului;

d) principiul protecţiei investitorilor;

e) principiul repartizării riscurilor.

(3) Compania investiţională ori societatea de administrare fiduciară a investiţiilor care administrează un fond de investiţii poate achiziţiona devize prin intermediul unui tip de împrumut reciproc acoperit („back-to-back”) şi/sau poate obţine împrumuturi şi/sau credite bancare destinate procurării imobilelor necesare pentru desfăşurarea activităţii acestora, cu condiţia că valoarea acestor împrumuturi nu depăşeşte 10% din valoarea activelor companiei investiţionale sau ale fondului de investiţii.

(4) Compania investiţională ori societatea de administrare fiduciară a investiţiilor care administrează un fond de investiţii solicită avizul Comisiei Naţionale pentru împrumuturi şi/sau credite bancare contractate în condiţiile alin. (3).

(5) Societatea de administrare fiduciară a investiţiilor nu poate percepe comisioane de la OPCVM pe care le administrează în legătură cu contractarea/primirea unui astfel de împrumut şi/sau credit bancar.

(6) OPCVM nu pot acorda împrumuturi persoanelor fizice şi juridice.

(7) Nicio societate de administrare fiduciară a investiţiilor sau depozitar, care acţionează în numele unui OPCVM, nu poate acorda împrumuturi din activele acestuia sau emite garanţii în folosul unui terţ în baza activelor OPCVM.

(8) Interdicţia prevăzută la alin. (7) nu împiedică achiziţionarea de instrumente financiare sau alte active, conform politicii de investiţii, care nu sînt plătite integral la momentul achiziţionării.

(9) Acţiunile unei companii investiţionale din emisiunile suplimentare se plasează doar prin ofertă publică conform prevederilor prezentei legi. Unităţile de fond emise de un fond de investiţii se subscriu prin înregistrarea în contul fondului respectiv a contravalorii acestora, la preţul de emisiune.

(10) Preţul de plasare al acţiunilor unei companii investiţionale sau al unităţilor de fond ale unui fond de investiţii se calculează reieşind din valoarea activelor nete la data depunerii cererii de subscriere.

(11) OPCVM are obligaţia să-şi răscumpere acţiunile sau unităţile de fond la cererea expresă a oricărui deţinător.

(12) Preţul de răscumpărare a acţiunilor unei companii investiţionale şi a unităţilor de fond ale unui fond de investiţi se calculează reieşind din valoarea activelor nete la data primirii cererii de răscumpărare. Plata se face în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii cererii respective.

(13) În scopul asigurării procedurii de răscumpărare în termen a acţiunilor sau a unităţilor de fond, OPCVM formează un fond de garantare a plasamentelor, care este plasat în active cu o lichiditate sporită, mărimea lui fiind stabilită de Comisia Naţională.

(14) Unităţile de fond ale OPCVM pot fi emise şi răscumpărate numai în monedă naţională.

(15) Cerinţele faţă de emiterea şi răscumpărarea acţiunilor companiei investiţionale şi a unităţilor de fond ale fondului de investiţii se stabilesc în actele normative ale Comisiei Naţionale.

Art 89 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului