Articolul 7 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Dispoziţii generale privind emisiunea valorilor mobiliare

(1) Acţiunile şi orice alte valori mobiliare care pot fi convertite sau care oferă dreptul de a cumpăra sau de a vinde acţiuni pot fi emise doar de societăţile pe acţiuni.

(2) Obligaţiunile şi orice alte valori mobiliare care pot fi convertite sau care oferă dreptul de a cumpăra obligaţiuni pot fi emise de societăţile pe acţiuni, de societăţile cu răspundere limitată şi de autorităţile administraţiei publice locale.

(3) - abrogat.

 (4) Emisiunea valorilor mobiliare poate fi efectuată:

a) prin intermediul ofertei publice;

b) prin intermediul ofertei închise (emisiune închisă).

(4-1) Entitățile de interes public efectuează emisiunea suplimentară de valori mobiliare doar prin intermediul ofertei publice.

 (4-2) Termenul de plasare a valorilor mobiliare în cazul emisiunii suplimentare de valori mobiliare prin intermediul ofertei închise nu poate depăși 12 luni de la data adoptării de către emitent a hotărârii privind emisiunea închisă de valori mobiliare.

 (5) Valorile mobiliare care vor constitui obiectul unei oferte publice şi/sau vor fi admise spre tranzacţionare pe piaţa reglementată sau în cadrul MTF, cu excepţia valorilor mobiliare de stat, urmează a fi înregistrate de Comisia Naţională şi înscrise în conturile şi registrele Depozitarului central, în conformitate cu regulile acestuia.

(6) Pînă la înregistrarea valorilor mobiliare de către Comisia Naţională conform alin. (5) se interzice oferta publică a valorilor mobiliare.

(7) Valorile mobiliare se emit doar în formă nominativă nematerializată, care reprezintă înscrieri efectuate în conturile personale de valori mobiliare ale persoanelor înregistrate, deschise la Depozitarul central sau la registrator.

 (8) Valorile mobiliare reglementate de prezentul capitol pot fi emise numai în monedă naţională

(9) Înregistrarea valorilor mobiliare are loc în conformitate cu prevederile prezentei legi, ale Codului civil și ale Legii nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni.

 (10) Etapele, termenele, modul şi procedurile de înregistrare a valorilor mobiliare, precum şi documentele necesare înregistrării se stabilesc în actele normative ale Comisiei Naţionale.

(11) Motiv pentru refuzul de a înregistra valorile mobiliare poate fi:

a) necorespunderea informaţiei cuprinse în documentele prezentate, a modului de adoptare a acestora prevederilor legislaţiei;

b) existenţa în documentele prezentate a informaţiei ce denotă necorespunderea condiţiilor emisiunii şi circulaţiei valorilor mobiliare cu prevederile legislaţiei, precum şi existenţa informaţiei false sau eronate;

c) neînlăturarea obiecţiilor constatate în documentele prezentate;

d) interdicția de înregistrare, emisă de instanța de judecată sau de executorul judecătoresc.

 (12) Prevederile prezentului articol, ale art. 8, 10, 11, 1319 și ale art. 118126 din prezenta lege, precum și prevederile art.12 și ale art. 17–19 din Legea nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni se aplică corespunzător societăților cu răspundere limitată care emit obligațiuni.

(13) Anularea valorilor mobiliare se efectuează conform:

a) deciziei emitentului;

b) hotărârii instanței de judecată;

c) deciziei organului înregistrării de stat privind radierea societății din Registrul de stat al persoanelor juridice.

 (14) Hotărârea privind anularea valorilor mobiliare, emisă în conformitate cu alin. (13) lit. b), trebuie să prevadă inclusiv termenele de anulare și acțiunile care urmează a fi întreprinse de deținătorul registrului, de organul înregistrării de stat, de Comisia Națională și, după caz, de emitent în vederea anulării valorilor mobiliare.

Art 7 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului