Articolul 147 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Intrarea în vigoare

(1) Prezenta lege intră în vigoare la 12 luni de la data publicării.

(2) Licenţele pentru desfăşurarea activităţii profesioniste pe piaţa valorilor mobiliare, eliberate anterior în temeiul Legii nr. 199-XIV din 18 noiembrie 1998 cu privire la piaţa valorilor mobiliare, cu excepţia licenţelor pentru activitatea de estimare a valorilor mobiliare şi a activelor ce se referă la ele, îşi păstrează valabilitatea pînă la obţinerea noilor licenţe, în condiţiile stabilite la alin. (3) lit. a) din prezentul articol.

(3) În termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi:

a) persoanele care deţin licenţă pentru desfăşurarea activităţii profesioniste pe piaţa valorilor mobiliare în temeiul Legii nr. 199-XIV din 18 noiembrie 1998 cu privire la piaţa valorilor mobiliare, cu excepţia persoanelor care deţin licenţă pentru activitatea de estimare a valorilor mobiliare şi a activelor ce se referă la ele, sînt obligate să se conformeze prevederilor prezentei legi în vederea obţinerii noilor licenţe şi autorizaţii;

b) Comisia Naţională va elabora şi va aproba actele sale normative conform prevederilor prezentei legi.

(4) Guvernul, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prezenta lege.

(5) Emitenţii de valori mobiliare, aflaţi la momentul intrării în vigoare a prezentei legi în proces de emisiune a valorilor mobiliare, sînt în drept să încheie emisiunea respectivă în condiţiile stabilite de hotărîrea privind emisiunea valorilor mobiliare.

(6) Participantul profesionist la piaţa valorilor mobiliare care deţine licenţa pentru activitatea de ţinere a registrului deţinătorilor de valori mobiliare este în drept să activeze în temeiul licenţei eliberate anterior pînă la expirarea termenului de valabilitate al acesteia.

(6-1) Registratorii independenţi, societăţile de registru şi emitenţii care ţin registrul deţinătorilor de valori mobiliare de sine stătător sînt obligaţi să transmită în termen de 45 de zile calendaristice din data publicării acestor amendamente copia electronică back-up a fiecărui registru ţinut de către aceştia, împreună cu datele conţinute în registrul deţinătorilor de valori mobiliare, începînd cu data formării registrului. Comisia Naţională va stabili regulile cu privire la modul şi termenele de prezentare a datelor solicitate. După prezentarea acestora, registratorii independenţi, societăţile de registru şi emitenţii care ţin registrul deţinătorilor de valori mobiliare de sine stătător vor actualiza informaţia prezentată Comisiei Naţionale în conformitate cu regulile stabilite de către aceasta.

(6-2) Comisia Naţională va crea un sistem integrat pentru menţinerea informaţiei prezentate conform alin.(61) şi va reconcilia back-up-ul iniţial de date prezentat cu actualizările ulterioare.

(6-3) Scopul colectării datelor de back-up prezentate conform alin.(61) de mai sus şi utilizările permise ale acestor date servesc doar pentru: a) stocarea datelor pentru restabilirea lor în cazul în care informaţia deţinută de registrator, societatea de registru sau emitent este compromisă, deteriorată, pierdută sau furată; şi b) monitorizarea şi supravegherea registratorilor independenţi, societăţilor de registru şi emitenţilor care ţin registrul deţinătorilor de valori mobiliare de sine stătător, în vederea implementării şi aplicării prevederilor prezentei legi şi altor norme legislative relevante privind valorile mobiliare.

(6-4) Comisia Naţională va implementa măsuri şi proceduri care vor garanta confidenţialitatea şi integritatea informaţiei prezentate în conformitate cu alin.(61) şi va urmări accesul personalului Comisiei Naţionale la această informaţie.

(6-5) - abrogat.

(6-6) - abrogat.

(6-7) - abrogat.

(6-8) - abrogat.

(6-9) - abrogat.

(7) Pînă la expirarea termenului stabilit la alin. (3) al prezentului articol, tranzacţionarea valorilor mobiliare aflate în circulaţie la data publicării prezentei legi se va efectua în modul şi în condiţiile stabilite de Comisia Naţională.

(8) Valorile mobiliare care, la data expirării termenului stabilit la alin. (3) al prezentului articol, sînt înregistrate la bursa de valori se consideră:

a) admise spre tranzacţionare pe piaţa reglementată în cazul în care corespund cerinţelor stabilite la art. 67 din prezenta lege;

b) admise spre tranzacţionare în cadrul MTF în cazul în care corespund cerinţelor stabilite de MTF;

c) admise spre tranzacţionare în afara pieţei reglementate şi/sau a MTF, conform actelor normative ale Comisiei Naţionale.

(9) În cazul apariţiei unor noi pieţe reglementate şi/sau a unor noi MTF, valorile mobiliare ale emitenţilor indicaţi la alin. (8) lit. a) şi b) din prezentul articol pot fi admise spre tranzacţionare pe aceste pieţe reglementate şi/sau în cadrul MTF la decizia emitentului şi în conformitate cu condiţiile stabilite de actele normative ale Comisiei Naţionale, fără publicarea unui prospect al ofertei publice, cu respectarea condiţiilor de admitere stabilite de pieţele reglementate şi de MTF respective.

(10) În cazul în care participanţii profesionişti, cu excepţia persoanelor care deţin licenţe pentru activitatea de estimare a valorilor mobiliare şi a activelor ce se referă la ele, nu se vor conforma cerinţelor prevăzute de alin. (3) lit. a) din prezentul articol:

a) licenţele deţinute pentru desfăşurarea activităţii profesioniste pe piaţa valorilor mobiliare în temeiul Legii nr. 199-XIV din 18 noiembrie 1998 cu privire la piaţa valorilor mobiliare devin nule;

b) vor întreprinde măsurile de rigoare şi vor prezenta Comisiei Naţionale documentele aferente excluderii din Registrul licenţelor eliberate.

(11) Titularii licenţelor pentru activitatea de estimare a valorilor mobiliare şi a activelor ce se referă la ele sînt în drept să desfăşoare aceste activităţi pînă la expirarea termenului de valabilitate al licenţelor deţinute. Comisia Naţională va supraveghea activitatea acestora pînă la expirarea termenului de valabilitate al licenţelor deţinute.

(12) Participanţii profesionişti care deţin licenţe pentru activitatea de administrare fiduciară a investiţiilor şi care nu se vor conforma cerinţelor prevăzute la alin. (3) al prezentului articol vor transmite în deţinere reală activele clienţilor lor în termen de cel mult 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (3) al prezentului articol.

(13) Cererile de înregistrare a emisiunii valorilor mobiliare, de efectuare a ofertelor publice şi alte cereri similare aflate în proces de examinare la Comisia Naţională după expirarea termenului stabilit la alin. (3) al prezentului articol vor fi retrase sau completate de către persoanele care le-au depus pentru a fi aduse, împreună cu actele anexate, în concordanţă cu prezenta lege.

(14) Comisia Naţională va asigura controlul asupra respectării prevederilor prezentului articol de către emitenţi, participanţii profesionişti şi alţi participanţi la piaţa de capital.

(15) Actele normative ale Comisiei Naţionale se aplică în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi.

(16) La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă Legea nr. 1204-XIII din 5 iunie 1997 cu privire la fondurile de investiţii, cu modificările şi completările ulterioare, iar la data expirării termenului stabilit la alin. (3) al prezentului articol se abrogă Legea nr. 199-XIV din 18 noiembrie 1998 cu privire la piaţa valorilor mobiliare, cu modificările şi completările ulterioare.

Art 147 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului