Articolul 30 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Cererea de retragere obligatorie

(1) Deţinătorii de valori mobiliare cu drept de vot , cu excepţia celor prevăzuţi la alin.(6), sînt obligaţi să vîndă la un preţ echitabil ofertantului, la cererea acestuia, valorile mobiliare deţinute dacă, după derularea unei oferte de preluare obligatorii sau benevole, ofertantul deţine singur sau împreună cu persoanele care acţionează în mod concertat cel puţin 90% din valorile mobiliare ce constituie obiectul ofertei.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică valorilor mobiliare emise de băncile comerciale, de companiile de asigurare şi de OPCVM.

(3) Ofertantul este în drept să adreseze o cerere de retragere obligatorie în termen de cel mult 3 luni de la expirarea duratei ofertei de preluare. La expirarea termenului de 3 luni, ofertantul pierde dreptul de a cere retragerea obligatorie pînă la derularea unei noi oferte de preluare.

(4) Cererea de retragere obligatorie se expediază acţionarilor minoritari, se publică de către ofertant în aceleaşi mijloace de informare în care a fost publicat prospectul ofertei de preluare şi va conţine următoarele informaţii:

a) privind valorile mobiliare ce fac obiectul cererii de retragere obligatorie;

b) numele ofertantului, în cazul persoanei fizice, sau denumirea completă şi adresa juridică, în cazul persoanei juridice, precum şi informaţii detaliate privind numărul de valori mobiliare de aceeaşi clasă pe care le deţine ofertantul şi persoanele cu care acţionează în mod concertat;

c) referinţa expresă la faptul că ofertantul adresează o cerere de răscumpărare obligatorie, în al cărei temei ceilalţi deţinători sînt obligaţi să-i vîndă valorile mobiliare de aceeaşi clasă pe care le deţin;

d) privind condiţiile de achiziţionare a valorilor mobiliare, inclusiv preţul oferit pentru o valoare mobiliară şi modul de stabilire a acestuia;

e) confirmarea existenţei mijloacelor de plată necesare pentru achiziţionarea valorilor mobiliare care constituie obiectul cererii, modalităţile de achitare a acestora către deţinătorii de valori mobiliare;

f) privind locul şi modul în care deţinătorii de valori mobiliare se vor adresa ofertantului în vederea înstrăinării valorilor mobiliare;

g) privind durata cererii de retragere obligatorie;

h) privind dreptul acţionarilor de a refuza înstrăinarea acţiunilor, conform prevederilor alin.(6).

(5) Durata cererii de retragere obligatorie nu poate fi mai mică de 4 săptămîni şi nu poate depăşi 8 săptămîni.

(6) Acţionarii care nu doresc să îşi înstrăineze acţiunile sînt în drept să comunice ofertantului în scris despre aceasta pînă la expirarea termenului stabilit în cererea de retragere obligatorie expediată acţionarilor minoritari.

(7) În cazul în care pe parcursul duratei cererii de retragere obligatorie acţionarul nu înaintează ofertantului cererea de refuz sau de înstrăinare a acţiunilor sale, se consideră că acesta a acceptat tacit cererea ofertantului.

(8) În termen de cel mult 4 săptămîni după expirarea duratei cererii de retragere obligatorie, în cazul în care deţinătorii de valori mobiliare cărora le-a fost adresată cererea de retragere obligatorie nu au vîndut ofertantului valorile mobiliare pe care le deţin şi nu au înaintat cererea conform alin. (6), ofertantul este în drept să solicite Depozitarului central sau persoanei care ţine evidența valorilor mobiliare ce constituie obiectul cererii de retragere obligatorie radierea valorilor mobiliare din contul deţinătorilor de valori mobiliare şi trecerea acestor valori mobiliare pe contul său.

 (9) În cazul specificat la alin. (8):

a) ofertantul, până la adresarea solicitării respective către Depozitarul central sau, după caz, către persoana care ține evidența valorilor mobiliare, este obligat să transfere mijloacele bănești necesare pentru achiziționarea valorilor mobiliare în Fondul de compensare a investitorilor;

b) Depozitarul central sau persoana care ţine evidența valorilor mobiliare este obligată să transmită dreptul de proprietate asupra valorilor mobiliare de la deţinătorii de valori mobiliare ofertantului în termen de cel mult 2 zile de la data cînd ofertantul a prezentat informaţii ce confirmă transferul mijloacelor băneşti necesare în Fondul de compensare a investitorilor; transmiterea dreptului de proprietate se va efectua în temeiul dispoziţiei de transfer, semnată unilateral de ofertant.

 (10) La vînzarea valorilor mobiliare ca urmare a unei cereri de retragere obligatorie conform alin. (1), preţul echitabil se stabileşte de către ofertant conform art. 23 şi este indicat în cererea de retragere obligatorie.

(11) Procedura de retragere obligatorie se derulează prin intermediul unei societăți de investiții sau al unei persoane acceptate.

Art 30 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului