Articolul 125 din Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova. Dezvăluirea informaţiei privind deţinerile importante de acţiuni

(1) Deţinătorul de acţiuni care a dobîndit sau a înstrăinat acţiuni cu drept de vot ale unui emitent considerat entitate de interes public ori care este admis spre tranzacționare în cadrul unui MTF este obligat să informeze emitentul şi Comisia Naţională despre acest fapt în termen de cel mult 4 zile lucrătoare de la data dobîndirii sau înstrăinării, în cazul în care în urma acestei tranzacţii atinge, depăşeşte sau coboară sub limita de 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 50%, 66%, 75% şi 90%.

(2) Deţinătorul de acţiuni cu drept de vot este obligat să informeze emitentul şi Comisia Naţională în cazul cînd cota de acţiuni deţinută atinge limitele stabilite la alin. (1) ca urmare a unor operaţiuni de conversiune, fracţionare sau consolidare.

(3) Cerinţele stabilite la alin. (1) şi (2) se aplică şi în cazul cînd o persoană dobîndeşte valori mobiliare ce pot fi convertite în acţiuni cu drept de vot sau în instrumente financiare în al căror temei poate achiziţiona acţiuni cu drept de vot. În plus, acestea se aplică persoanei fizice sau juridice în măsura în care această persoană are dreptul de a achiziţiona, a ceda sau a exercita drepturi de vot în una din situaţiile următoare sau în cazul unei combinaţii între acestea:

a) drepturile de vot sînt deţinute de un terţ cu care persoana în cauză a încheiat un acord prin care se obligă să adopte, printr-un exerciţiu concertat al drepturilor de vot pe care le deţin, o politică durabilă comună în ceea ce priveşte gestiunea societăţii în cauză;

b) drepturile de vot sînt deţinute de un terţ în conformitate cu un acord încheiat cu persoana în cauză, care prevede transferul temporar şi cu titlu oneros al drepturilor de vot în cauză;

d) drepturile de vot sînt anexate acţiunilor pentru care această persoană deţine uzufructul;

e) drepturile de vot sînt deţinute sau pot fi exercitate în conformitate cu literele a)–d) de către o întreprindere controlată de această persoană;

f) drepturile de vot sînt anexate acţiunilor depuse pe lîngă această persoană, care le poate exercita cum doreşte, în cazul în care nu primeşte instrucţiuni speciale din partea deţinătorului de acţiuni;

g) drepturile de vot sînt deţinute de un terţ în nume propriu sau pe seama acestei persoane;

h) această persoană poate exercita drepturile de vot ca mandatar şi cum doreşte în cazul în care nu primeşte instrucţiuni speciale din partea deţinătorului de acţiuni.

(4) În termen de cel mult 3 zile de la primirea informaţiilor conform alin. (1)–(3), emitentul este obligat să publice aceste informaţii.

(5) Cerinţele stabilite la alin. (1)–(3) nu se aplică market maker-ului la atingerea limitelor stabilite la alin. (1) în cazul în care acesta nu intervine în administrarea emitentului în cauză şi nu exercită influenţe pentru a determina emitentul să dobîndească aceste acţiuni sau să susţină preţul acestora.

(6) Emitentul care a dobîndit sau a înstrăinat acţiuni cu drept de vot proprii este obligat să publice o informaţie despre acest fapt cît mai curînd posibil, dar nu mai tîrziu de 5 zile lucrătoare de la data tranzacţiei, în cazul în care după tranzacţie emitentul atinge, depăşeşte sau coboară sub limita de 5% sau 10%.

(7) Modelul formularelor-tip pentru dezvăluirea informaţiei conform prezentului articol şi modelul de completare a acestora se stabilesc în actele normative ale Comisiei Naţionale.

(8) Toate informațiile dezvăluite de către emitent conform prevederilor prezentului articol sunt prezentate, concomitent, și Comisiei Naționale.

Art 125 Legea Privind piaţa de capital în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 11.11.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului