Articolul 125-2 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Modul de ţinere şi actualizare a fişelor personale de evidenţă ale plătitorilor vamali

(1) Apariţia obligaţiei vamale este reflectată cumulativ, în creştere, în temeiul sumelor indicate în documentele menţionate la alin. (2), cu înscrierea în compartimentul Debit - „calculat” din fişa personală de evidenţă a plătitorului vamal.

(2) Fişa personală de evidenţă a plătitorului vamal se actualizează prin efectuarea înscrierilor privind apariţia, modificarea şi/sau stingerea obligaţiilor vamale în temeiul următoarelor documente:

a) declaraţia vamală detaliată;

b) formularul tipizat TV-14 – chitanţa de percepere a drepturilor de import și de export;

c) decizia de regularizare;

d) decizia organului vamal privind aplicarea amenzii pe cazul de contravenţie vamală;

e) formularul nr. PV-1 – calculul procedurilor vamale.

(3) Calculul obligaţiei vamale în fişa personală de evidenţă a plătitorului vamal se efectuează cu data emiterii (validării) documentului de calcul.

(4) Înscrierile în fişa personală de evidenţă a plătitorului vamal privind stingerea obligaţiilor vamale reflectate în compartimentul Credit - „încasat” se efectuează:

a) în cazul stingerii prin plată – în temeiul documentelor de plată trezoreriale reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Vamal, conform modului stabilit de Ministerul Finanţelor, privind schimbul de informaţii prezentate în format electronic despre încasările veniturilor bugetare;

b) în cazul anulării – în temeiul deciziei de regularizare;

c) în cazul stingerii prin prescripţie – în temeiul actelor vamale elaborate de Serviciul Vamal în scopul reflectării în sistemul de evidenţă a deciziei privind stingerea obligaţiei vamale şi/sau a sumelor plătite în plus al căror termen de prescripţie a expirat;

d) în cazul stingerii prin compensare cu executare de casă – în temeiul documentelor de plată trezoreriale reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Vamal, conform modului stabilit de Ministerul Finanţelor;

e) în cazul executării silite – în temeiul documentelor de plată trezoreriale reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Vamal, conform modului stabilit de Ministerul Finanţelor.

(5) Corectarea erorilor comise de către organele vamale la reflectarea în sistemul de evidenţă a apariţiei, modificării şi stingerii obligaţiei vamale se efectuează de către organele vamale de sine stătător, fără implicarea plătitorului vamal.

(6) La finele anului bugetar, Serviciul Vamal efectuează transferul soldurilor supraplăţilor şi obligaţiilor vamale nestinse în fişele personale de evidenţă ale plătitorilor vamali pentru anul bugetar următor.

(7) Serviciul Vamal suspendă dreptul de plasare a mărfurilor și/sau mijloacelor de transport în destinații vamale de către plătitorul vamal pentru a asigura:

a) stingerea obligaţiei vamale;

b) executarea încheierilor instanţelor judecătoreşti privind intentarea procedurii de insolvabilitate.

Art 125-2 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului