Articolul 271 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Acţiunile întreprinse în privinţa mărfurilor, mijloacelor de transport, documentelor, bunurilor ridicate, gajate sau sechestrate, garanţiilor şi sumelor depuse

(1) În soluţionarea problemei mărfurilor, mijloacelor de transport, documentelor şi altor bunuri ridicate sau sechestrate, ce constituie probe materiale în cazul contravenţiei vamale, colaboratorul vamal care cercetează cazul se conduce de prevederile Codului contravenţional al Republicii Moldova.

(2) În soluţionarea problemei mărfurilor şi mijloacelor de transport ridicate sau gajate, garanţiilor, bunurilor sechestrate, ce constituie mijloace de asigurare a perceperii amenzii sau costului mărfurilor şi mijloacelor de transport, colaboratorul vamal care cercetează cazul contravenţiei vamale se conduce de alin.(3)-(5).

(3) Mărfurile şi mijloacele de transport ridicate, gajate sau bunurile sechestrate în mod întemeiat pentru a se asigura perceperea amenzii sau costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport se restituie, în termen de 2 luni după perceperea amenzii sau costului mărfurilor şi mijloacelor de transport, posesorului sau deţinătorului lor de la momentul ridicării, gajării sau sechestrării, garanţiile depuse în acest scop, după transferul sumelor necesare, anulîndu-se, iar sumele depuse în contul de depozit folosindu-se pentru plata sumelor datorate. Dacă, după perceperea amenzii sau costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport, posesorul sau deţinătorul bunurilor ridicate, gajate sau sechestrate nu le vor solicita în decursul a 2 luni din ziua expedierii înştiinţării respective, bunurile vor fi plasate în depozit provizoriu. În caz de neachitare a amenzii sau a costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport, de mărfurile şi mijloacele de transport ridicate, gajate sau sechestrate pentru asigurarea perceperii amenzii sau costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport, precum şi de garanţia depusă în acest scop şi de sumele depuse în contul de depozit se va dispune în conformitate cu prezentul cod.

(4) Mărfurile şi mijloacele de transport ridicate sau gajate, vărsămîntul în contul de depozit sau bunurile sechestrate pentru a se asigura perceperea amenzii sau costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport se restituie, după constatarea neîntemeierii acestor operaţiuni, persoanei de la care au fost ridicate, debitorului gajist sau deponentului, iar acţiunea garanţiei depuse în aceste scopuri încetează din momentul constatării cererii neîntemeiate a prezentării ei. Dacă, în decursul a 2 luni de la data expedierii înştiinţării, posesorul sau deţinătorul bunurilor indicate nu le va solicita, ele vor fi plasate în depozit provizoriu, unde termenul lor de păstrare nu poate depăşi 6 luni de la data expedierii înştiinţării.

(5) Dacă obiectul gajului sau bunurile sechestrate se păstrează la debitorul gajist sau la posesorul lor, interdicţiile şi restricţiile stabilite de organul vamal asupra folosirii şi dispunerii de ele îşi pierd puterea juridică după ce sumele cuvenite sînt vărsate ori după ce se constată că gajul sau sechestrul nu este întemeiat.

Art 271 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului