Articolul 307 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Răspunderea organelor vamale şi a titularului de drept

(1) Acceptarea cererii de intervenţie a organului vamal nu îndreptăţeşte titularul de drept să solicite autorităţii vamale o compensaţie sau repararea daunei, în situaţia în care mărfurile prevăzute la art.301 nu au fost depistate de autoritatea vamală.

(2) Reţinerea mărfurilor pasibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală şi/sau suspendarea operaţiunii de vămuire nu atrag răspunderea organului vamal faţă de persoanele care pot invoca un drept asupra mărfurilor prevăzute la art.301 pentru repararea eventualelor prejudicii cauzate de acestea ca rezultat al intervenţiei organelor vamale.

(3) Cheltuielile de depozitare, de manipulare şi de păstrare a mărfurilor sub supraveghere vamală, precum şi cheltuielile de distrugere sau alte cheltuieli aferente ori similare sînt puse în sarcina titularului dreptului de proprietate intelectuală.

(4) În cazul divulgării, contrar prevederilor legale, a informaţiilor prevăzute la art.304 alin.(5), colaboratorii vamali pot fi traşi la răspundere disciplinară în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(5) În cazul procedurii prevăzute la art. 302 alin. (1), pînă la momentul acceptării cererii de intervenţie, cheltuielile de depozitare, de manipulare şi de păstrare a mărfurilor sub supraveghere vamală, precum şi cheltuielile de distrugere sau alte cheltuieli aferente ori similare sînt suportate de către declarantul/destinatarul/proprietarul mărfurilor. În cazul în care titularul de drept nu îşi exercită repetat obligaţiile prevăzute de prezentul capitol, Serviciul Vamal este în drept să anuleze dispoziţia de aplicare a măsurilor de protecţie la frontieră. Titularul de drept poate depune o cerere repetată de intervenţie doar după executarea obligaţiilor prevăzute.

(6) Prezentul capitol nu împiedică titularul deciziei de acceptare a cererii de intervenţie vamală să solicite despăgubiri de la persoana care i-a încălcat drepturile, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Art 307 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului