Articolul 130-8 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Sechestrarea bunurilor ca modalitate de asigurare a executării silite a obligaţiei vamale

(1) În temeiul deciziei organului vamal privind executarea silită a obligaţiei vamale, sînt supuse sechestrării toate bunurile proprietate a plătitorului vamal, indiferent de locul aflării lor, cu excepţia celor enumerate la alin. (6).

(2) Sechestrarea bunurilor în temeiul deciziei organului vamal este efectuată de colaboratorul vamal.

(3) Înainte de a se proceda la sechestrare, plătitorului vamal (reprezentantului acestuia), persoanei lui cu funcţie de răspundere li se remite o copie de pe decizia privind executarea silită a obligaţiei vamale şi li se aduce la cunoştinţă în scris ce drepturi şi obligaţii au în timpul sechestrării, ce răspundere prevede legea pentru neîndeplinirea obligaţiilor.

(4) Plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere sînt obligaţi să prezinte spre sechestrare toate bunurile, inclusiv cele date unor alte persoane la păstrare sau în folosinţă, precum şi documentele confirmative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor, şi să comunice în scris:

a) informaţii despre bunurile care nu aparţin plătitorului vamal şi despre proprietarii acestora;

b) informaţii despre bunurile care aparţin plătitorului vamal şi care au fost date unor alte persoane la păstrare sau în folosinţă;

c) informaţii despre bunurile gajate;

d) informaţii despre bunurile sechestrate de alte autorităţi publice.

(5) Pentru depistarea bunurilor plătitorului vamal, colaboratorul vamal este în drept să cerceteze locurile în care se presupune că se află acestea, iar în cazul domiciliului şi reşedinţei – cu acordul persoanei căreia îi aparţine sau în baza hotărîrii instanţei judecătoreşti.

(6) Nu pot fi sechestrate următoarele bunuri:

a) produsele agricole perisabile, conform unei liste aprobate de Guvern;

b) bunurile gajate sau ipotecate pînă la momentul sechestrării;

c) bunurile personale ale persoanei fizice care, conform Codului de executare, nu pot fi urmărite;

d) bunurile sechestrate de alte autorităţi publice;

e) alte bunuri care, conform legislaţiei, nu pot fi urmărite.

(7) Vor fi sechestrate bunuri numai în valoarea necesară şi suficientă pentru stingerea obligaţiei vamale, pentru achitarea impozitelor şi taxelor aferente comercializării bunurilor sechestrate, al căror termen de plată este stabilit pînă la sau la data comercializării acestora, şi pentru recuperarea cheltuielilor de executare silită.

(8) Pentru determinarea cantităţii suficiente de bunuri ce urmează a fi sechestrate, în momentul sechestrării se stabileşte preţul de sechestru al bunurilor după valoarea lor contabilă, în conformitate cu datele contabilităţii ale plătitorului vamal. În cazul cînd persoanele care, conform legislaţiei, nu ţin contabilitatea şi cînd plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere se eschivează de a fi prezenţi la sechestru sau lipsesc, preţul de sechestru al bunurilor îl stabileşte colaboratorul vamal conform procedurilor de evaluare stabilite de legislaţia în vigoare, luînd în considerare starea lor tehnică şi alte caracteristici. Pentru constatarea stării tehnice pot fi invitaţi, după caz, specialişti în domeniu. Valorile mobiliare sînt sechestrate la preţul lor nominal. Cota-parte într-o societate se determină conform documentelor ei de constituire.

(9) În cazul sechestrării bunurilor, colaboratorul vamal întocmeşte, în două exemplare, după un model aprobat de Serviciul Vamal, lista bunurilor sechestrate. Fiecare foaie este semnată de participanţii la sechestru.

(10) În lista bunurilor sechestrate se indică denumirea, cantitatea, semnele de identificare individuală şi valoarea bunurilor. La valorile mobiliare se indică numărul, emitentul, preţul nominal şi alte date cunoscute la momentul sechestrării.

(11) După trecerea în listă a bunurilor sechestrate, se întocmeşte, în două exemplare, actul de sechestru după un model aprobat de Serviciul Vamal şi se semnează de participanţii la sechestru. Exemplarul al doilea se remite plătitorului vamal (reprezentantului acestuia), persoanei lui cu funcţie de răspundere contra semnătură.

(12) Bunurile sechestrate se lasă spre păstrare în locul aflării lor la momentul sechestrării: la plătitorul vamal sau la o altă persoană. În cel de al doilea caz, se admite remiterea bunurilor spre păstrare nemijlocit plătitorului vamal, care este obligat să le primească. La decizia colaboratorului vamal, bunurile pot fi remise spre păstrare unor alte persoane în bază de contract. Bijuteriile şi alte obiecte de aur, argint, platină şi de metale din grupa platinei, pietrele preţioase şi perlele, precum şi reziduurile din astfel de materiale, sînt depuse spre păstrare la instituţia financiară (sucursala sau filiala acesteia) de către colaboratorul vamal. Responsabili de păstrarea bunurilor sechestrate sînt plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere sau persoana care o suplineşte, cărora li s-a adus la cunoştinţă faptul sechestrării, sau persoana căreia i-au fost încredinţate sub semnătură bunurile sechestrate.

(13) Actul de sechestru conţine somaţia că dacă, în termen de 30 de zile lucrătoare din data aplicării sechestrului, plătitorul vamal nu va plăti obligaţia vamală, bunurile sechestrate se vor preda Serviciului Fiscal de Stat pentru comercializare.

(14) Dacă plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere refuză să semneze actul de sechestru, colaboratorul vamal notează în dreptul numelui acestuia: „A refuzat să semneze”. Nota refuzului se confirmă prin semnătura martorilor asistenţi. În cazul absenţei acestora, actul de sechestru este semnat de colaboratorul vamal, exemplarul al doilea fiind expediat recomandat plătitorului vamal în aceeaşi zi în care a fost semnat actul de sechestru sau în ziua următoare.

(15) Dacă plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere nu sînt prezenţi la sechestru, faptul se va consemna în actul de sechestru în prezenţa a doi martori asistenţi, exemplarul al doilea fiind expediat recomandat plătitorului vamal în 24 de ore.

(16) În cazul sechestrării valorilor mobiliare, organul vamal va remite, în aceeaşi zi sau în ziua următoare, copia de pe actul de sechestru entității care ține evidența deținătorilor de valori mobiliare. Aceasta va consemna în registrul respectiv, imediat după primirea copiei, sechestrarea valorilor mobiliare. Din acest moment, nu se va mai face, fără acordul organului vamal, nicio operaţiune cu valorile mobiliare sechestrate.

(17) În cazul sechestrării bunurilor imobiliare, organul vamal va remite, în aceeaşi zi sau în ziua următoare, copia de pe actul de sechestru şi decizia de executare silită a obligaţiei vamale organelor cadastrale teritoriale pentru notarea aplicării sechestrului.

(18) Dacă plătitorul vamal nu dispune de bunuri care, conform legislaţiei, pot fi sechestrate, colaboratorul vamal întocmeşte un act de carenţă (imposibilitatea executării).

Art 130-8 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului