Articolul 130-11 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Urmărirea datoriei debitoare

(1) Urmărirea datoriei debitoare de la persoane care au sediul în Republica Moldova se face în baza listei debitorilor, prezentată de plătitorul vamal, sau a altor informaţii de care dispune organul vamal. În conformitate cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, pot fi urmărite datoriile debitoare de la persoane din străinătate, precum şi de la debitorii autohtoni în beneficiul plătitorului vamal străin.

(2) Urmărirea datoriei debitoare se efectuează şi atunci cînd însuşi debitorul are o obligaţie vamală.

(3) Pentru urmărirea datoriei debitoare, plătitorul vamal este obligat să prezinte organului vamal lista debitorilor, semnată de el (de reprezentantul său), de persoana sa cu funcţie de răspundere. La cererea organului vamal, datele din listă sînt confirmate documentar.

(4) În baza datelor furnizate de plătitorul vamal, organul vamal verifică dacă datoriile debitoare au devenit scadente şi dacă plătitorul vamal are dreptul să ceară plata lor. În cazul în care dreptul de a cere plata datoriilor este confirmat, organul vamal, în aceeaşi zi sau în ziua următoare, remite debitorului somaţia că, la data primirii ei, asupra sumelor pe care el le datorează plătitorului vamal s-a aplicat sechestru în cuantumul obligaţiei vamale a acestuia şi că debitorul este obligat să stingă obligaţia vamală.

(5) Persoana care a primit somaţia este obligată ca, în termen de 10 zile lucrătoare, să confirme sau să infirme, parţial ori total, datoria debitoare a plătitorului vamal indicată în somaţie. Dacă datoria este infirmată, la scrisoare se anexează copiile de pe documentele de rigoare.

(6) Dacă suma datoriei debitoare a plătitorului vamal a fost confirmată sau dacă ea a fost infirmată fără anexarea documentelor de rigoare, precum şi dacă, la expirarea a 10 zile lucrătoare de la primirea somaţiei, nu i s-a răspuns organului vamal, acesta are dreptul să aplice debitorului, în modul corespunzător, modalităţile de executare silită a obligaţiei vamale enumerate la art. 130-2.

Art 130-11 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului