Articolul 247 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Inspectarea vamală

(1) Dacă are motive suficiente pentru a presupune că pe teritoriul sau în localul persoanelor, sau în mijloacele lor de transport se află mărfuri şi mijloace de transport ce constituie obiectul contravenţiei vamale, sau mărfuri şi mijloace de transport cu ascunzişuri speciale, folosite pentru trecerea peste frontiera vamală a mărfurilor ce constituie obiectul contravenţiei vamale, tăinuite de controlul vamal, obiecte ce posedă indicii de corpuri delicte, precum şi documentele necesare efectuării actelor de procedură în cazul contravenţiei vamale sau cercetării lui, colaboratorul vamal este în drept să efectueze inspectarea vamală a acestor teritorii, localuri sau mijloace de transport.

(2) Referitor la inspectarea vamală, colaboratorul vamal care efectuează actele de procedură sau cercetează cazul de contravenţie vamală emite o ordonanţă motivată.

(3) Inspectarea vamală se efectuează în prezenţa unor martori asistenţi.

(4) La inspectarea vamală asistă şi persoana al cărei teritoriu, local sau unitate de transport sînt inspectate. În cazul absenţei temporare a persoanei fizice, a persoanei cu funcţie de răspundere sau a persoanei care desfăşoară activitate de întreprinzător fără a se constitui persoană juridică, inspectarea vamală se efectuează în prezenţa membrilor lor de familie maturi, a angajatului serviciului exploatare a locuinţelor de la domiciliu, a reprezentantului administraţiei locului de muncă, de studii, de odihnă al persoanei în cauză sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale respective. În cazul absenţei temporare a conducătorului persoanei juridice sau a adjunctului acestuia, inspectarea vamală se efectuează în prezenţa unor alţi angajaţi ai persoanei juridice în cauză sau în prezenţa reprezentanţilor autorităţii care a făcut înregistrarea de stat a acestuia.

(5) La efectuarea inspectării vamale este invitat un specialist, după caz.

(6) Persoanelor care participă sau asistă la efectuarea inspectării vamale li se lămuresc drepturile şi obligaţiile.

(7) Nu se admite efectuarea inspectării vamale în timp de noapte, cu excepţia cazurilor cînd inspectarea se face în cadrul controlului vamal sau vămuirii şi a cazurilor care nu suferă amînare.

(8) Înaintea inspectării vamale, colaboratorul vamal este obligat să prezinte, contra semnătură, persoanei al cărei teritoriu, local sau unitate de transport urmează să fie inspectate ordonanţa privind efectuarea inspectării vamale. În cazul absenţei persoanei, ordonanţa este prezentată uneia dintre persoanele indicate la alin.(4).

(9) Colaboratorul vamal propune persoanei al cărei teritoriu, local sau unitate de transport urmează să fie inspectate sau uneia dintre persoanele indicate la alin.(4) să permită accesul pe teritoriul, în localul sau în unitatea de transport în care se află bunurile enumerate la alin.(1), să predea bunurile sau să deschidă localurile, recipientele şi alte locuri unde se pot afla astfel de bunuri. În cazul refuzului de a deschide localurile, recipientele şi alte locuri unde se pot afla bunurile indicate la alin.(1), colaboratorul vamal este în drept să le deschidă, evitînd deteriorarea nejustificată a lăcăţilor, uşilor etc.

(10) Mărfurile, mijloacele de transport, documentele şi alte bunuri care au atribuţie la cazul contravenţiei vamale constatate în timpul inspectării vamale sînt ridicate în temeiul şi în modul prevăzut la art.243 şi 244.

(11) În cadrul inspectării vamale, pot fi efectuate măsurări, fotografieri, filmări, înregistrări video şi alte lucrări tehnice.

(12) Referitor la inspectarea vamală se întocmeşte proces-verbal.

Art 247 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului