Articolul 95-1 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Condiţiile de licenţiere a magazinului duty-free

(1) Magazinul duty-free trebuie să fie amplasat în spatele punctului de control al paşapoartelor, în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova, iar amenajarea exterioară a magazinului duty-free nu trebuie să permită:

a) accesul în incintă al persoanelor care nu călătoresc înspre o destinaţie internaţională;

b) introducerea sau scoaterea de mărfuri din incintă prin alte locuri decît cele stabilite de organele vamale.

(1-1) Magazinul duty-free poate fi amplasat înainte de punctul de control al pașapoartelor, în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova. Magazinul duty-free poate crea condiții pentru plasarea mărfurilor cumpărate de către pasageri la depozit, în vamă, pînă la reîntoarcerea în țara de unde a plecat/sosit pasagerul ori pînă la plecarea în țara de destinație. Magazinul duty-free trebuie să fie amenajat cu spații necesare depozitării mărfurilor cumpărate de pasageri, în corespundere cu cerințele alin. (2).

(2) Dacă necesităţile de funcţionare a magazinelor duty-free impun folosirea unor spaţii anexe, acestea trebuie amplasate în aceeaşi clădire sau în imediata ei apropiere, care se află în aceeaşi zonă de supraveghere vamală, calea de comunicare dintre acestea considerîndu-se parte integrantă a perimetrului magazinelor.

(3) Pentru obţinerea licenţei, persoana juridică solicitantă, pe lîngă documentele necesare pentru obţinerea licenţei prevăzute de Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, va prezenta:

a) denumirea punctului de trecere a frontierei de stat în care este amplasat magazinul pentru care se solicită eliberarea licenţei;

b) datele personale ale reprezentanţilor persoanei juridice, inclusiv numele, prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul, funcţia deţinută;

c) conturile bancare, băncile la care are deschise conturi, în valută străină şi în lei moldoveneşti;

d) date cu privire la magazinul pentru care se solicită eliberarea licenţei, inclusiv amplasarea, suprafaţa, reprezentarea grafică;

e) copia contractului de închiriere a terenului pe care va fi amplasată construcţia sau a clădirii ce va fi utilizată cu scop comercial.

(3-1) În ziua înregistrării cererii și depunerii documentelor stabilite de legislație pentru primirea/reperfectarea licenței, autoritatea de licențiere înștiințează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și Serviciul Vamal, solicită și obține avizele necesare eliberării licenței pentru activitatea magazinelor duty-free, pentru comercializarea mărfurilor în regim duty-free, pentru comercializarea mărfurilor în regim duty-free cu amănuntul, în valută străină şi lei moldoveneşti, la bordul aeronavelor care efectuează curse în traficul extern de pasageri.

(3-2) În cel mult 10 zile lucrătoare de la data înștiințării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Serviciul Vamal transmit avizele și/sau refuzul argumentat de a le acorda. În cazul în care Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Serviciul Vamal nu au transmis avizul ori refuzul acordării avizului în termenul respectiv, survine principiul aprobării tacite. Refuzul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene sau al Serviciului Vamal de a acorda aviz constituie temei de refuz pentru eliberarea licenței.

(4) În magazinele duty-free pot fi vîndute orice fel de mărfuri, străine sau autohtone, cu excepţia:

a) mărfurilor prohibite de a fi introduse în Republica Moldova şi de a fi scoase din republică;

b) mărfurilor interzise spre comercializare pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi mărfurilor specificate expres în lege.

(5) Mărfurile admise spre vînzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantităţi destinate uzului personal. Mărfurile pot fi comercializate numai în ambalaje şi în cantităţi uzuale pentru comerţul cu amănuntul.

(6) Toate mărfurile aprovizionate în scopul vînzării în magazinele duty-free vor fi însoţite de documente legale, datate, semnate de cei în drept, din care să rezulte cu claritate:

a) furnizorul (denumirea, sediul social, codul fiscal, numărul de înmatriculare în registrul comerţului);

b) data livrării;

c) mijlocul de transport utilizat, precum şi numele şi prenumele delegatului sau şoferului şi documentul de identitate al acestuia;

d) denumirea mărfii;

e) cantitatea;

f) unitatea de măsură;

g) preţul de achiziţie.

(7) Toate mărfurile vor fi comercializate în termenele de valabilitate prescrise de furnizor.

(8) Preţurile de vînzare ale mărfurilor vor fi exprimate în dolari S.U.A. şi/sau în euro şi vor fi afişate la vedere. Orice modificări ulterioare ale preţurilor de vînzare vor fi evidenţiate în documentele prin care acestea au fost stabilite, cu precizarea datei la care s-au operat modificările.

(9) Justificarea vînzărilor de mărfuri prin magazinele duty-free se face prin bonuri fiscale sau prin facturi fiscale. Facturile fiscale vor fi utilizate pentru produse de folosinţă îndelungată, precum: aparatură foto, aparatură electronică, aparatură electrocasnică etc. Pe lîngă informaţiile indicate în bonurile fiscale, facturile fiscale vor evidenţia marca, tipul, seriile produselor vîndute, precum şi alte elemente cerute de reglementările în vigoare.

Art 95-1 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului