Articolul 281 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Executarea deciziei organului vamal privind aplicarea amenzii sau perceperea costului mărfurilor şi mijloacelor de transport

(1) Amenda sau costul mărfurilor şi al mijloacelor de transport trebuie să fie achitate de contravenient în termen de 15 zile de la data la care a primit decizia, iar în cazurile de depunere a plîngerii împotriva acestei decizii - în termen de 15 zile de la data emiterii deciziei de nesatisfacere a plîngerii.

(1-1) Contravenientul beneficiază de o reducere de 50% a amenzii aplicate dacă achită suma amenzii în termen de 3 zile lucrătoare de la data înmînării deciziei organului vamal privind aplicarea acesteia.

(2) Amenda sau costul mărfurilor şi al mijloacelor de transport contravenientul le varsă la organul vamal care a emis decizia privind aplicarea de sancţiune sau la o instituţie bancară cu respectarea prevederilor art. 125 alin. (1). Determinarea echivalentului în lei moldoveneşti al sumelor exprimate în valută străină se face la cursul oficial al leului moldovenesc din ziua vărsării amenzii sau costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport.

(3) Dacă persoana fizică sau persoana cu funcţie de răspundere nu va vărsa amenda sau costul mărfurilor şi al mijloacelor de transport în termenul stabilit, echivalentul lor se percepe din costul mărfurilor şi al mijloacelor de transport ridicate pentru a se asigura aplicarea sancţiunii, din costul bunurilor gajate sau sechestrate prin prezentarea garanţiei de achitare, prin decontarea mijloacelor de pe contul de depozit sau în mod silit din veniturile băneşti sau mijloacele băneşti, inclusiv în valută străină, ale contravenientului. Dacă persoana fizică nu lucrează sau dacă reţinerea amenzii sau costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport din veniturile băneşti sau din mijloacele băneşti ale persoanei fizice sau ale persoanei cu funcţie de răspundere nu este posibilă din alte motive, perceperea amenzii sau costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport se efectuează în temeiul unei decizii a organului vamal de către executorul judiciar prin urmărirea patrimoniului persoanei fizice sau al persoanei cu funcţie de răspundere sau a cotei ei în proprietatea comună.

(4) Dacă persoana juridică sau persoana care desfăşoară activitate de întreprinzător fără a se constitui persoană juridică nu achită în termenul stabilit amenda sau costul mărfurilor şi al mijloacelor de transport, echivalentul lor se reţine din costul mărfurilor şi al mijloacelor de transport ridicate pentru a se asigura aplicarea sancţiunii, din costul bunurilor gajate sau sechestrate prin prezentarea garanţiei de achitare, prin decontarea mijloacelor de pe contul de depozit sau în mod forţat prin expedierea către instituţia financiară a unui aviz privind recurgerea la executarea deciziei.

(5) Dacă persoana juridică sau persoana care desfăşoară activitate de întreprinzător fără a se constitui persoană juridică nu dispune de mijloace băneşti pentru achitarea amenzii sau a costului mărfurilor şi al mijloacelor de transport, această sumă este percepută, în temeiul unei decizii a organului vamal, de către executorul judiciar prin urmărirea patrimoniului acestor persoane.

(6) Dacă organul vamal recurge la executarea indirectă a deciziei sale, organul care a executat-o îi remite decizia cu menţiunea executării.

Art 281 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului