Articolul 130 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Restituirea drepturilor de import sau de export plătite sau percepute în plus

(1) Plătitorii vamali dispun de dreptul la restituirea drepturilor de import sau de export în cazul:

b) exportului mărfii după perfecţionarea activă, cu excepția cazului în care la exportul produselor compensatoare a fost emisă/se întocmește o dovadă de origine preferențială, care a fost acceptată de țara de import;

c) exportului mărfii ca rezultat al returnării mărfurilor rebutate importate anterior din afara Republicii Moldova;

d) recalculării drepturilor de import sau de export în urma comiterii unor erori tehnice și/sau de calcul, precum și în cazul cînd au fost încasate sume ale drepturilor de import sau de export nedatorate conform legislației;

e) efectuării plăților anticipate în mărimi ce le depășesc pe cele necesare, precum și a plăților anticipate greșit transferate.

(2) Restituirea drepturilor de import sau de export plătite în plus se efectuează în contul stingerii datoriilor plătitorului vamal față de bugetul public național, iar în lipsa datoriilor, la cererea plătitorului vamal, în contul viitoarelor obligații ale acestuia față de bugetul public național sau la contul bancar al plătitorului vamal respectiv.

Se interzice restituirea drepturilor de import sau de export plătite în plus în contul stingerii datoriilor creditorilor plătitorului vamal, inclusiv persoanelor juridice și fizice cesionari.

(2-1) Restituirea drepturilor de import sau de export plătite în plus se efectuează în modul stabilit de Guvern, într-un termen ce nu depășește 30 de zile.

(3) Taxa încasată pentru efectuarea procedurilor vamale nu se restituie, cu excepția cazurilor cînd au fost comise erori tehnice și/sau de calcul, precum și în cazul cînd au fost încasate sume ale taxei pentru efectuarea procedurilor vamale nedatorate conform legislației.

Art 130 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului