Articolul 202-10 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Desemnarea şi efectuarea cercetării (expertizei) mărfurilor

(1) Cercetarea (expertiza) mărfurilor, a mijloacelor de transport sau a documentelor care conţin date relevante ale acestora se dispune în cazul în care, la efectuarea controlului vamal, sînt necesare cunoştinţe speciale pentru elucidarea unor circumstanțe.

(2) Cercetarea (expertiza) se efectuează de către experţii laboratorului vamal sau de alte instituţii de expertiză ori experţi, desemnaţi de organele vamale.

(3) Pentru desemnarea cercetării (expertizei) mărfurilor în procesul vămuirii, colaboratorul vamal care efectuează controlul vamal perfectează o cerere pentru cercetări de laborator, conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal.

(5) În cerere se va indica:

a) organul care a iniţiat desemnarea cercetării (expertizei);

b) temeiurile pentru care se dispune cercetarea (expertiza);

c) procesul-verbal de prelevare a probelor;

d) obiectele, documentele şi alte materiale prezentate expertului, cu menţiunea cînd şi în ce împrejurări au fost descoperite şi ridicate;

e) întrebările formulate pentru expert;

f) denumirea laboratorului vamal sau a altor instituţii de expertiză ori experţi, desemnaţi de către organele vamale;

g) procedura de transmitere a obiectelor, a documentelor, a materialelor relevante cercetării (expertizei);

h) procedura de ridicare a concluziilor emise.

(6) Colaboratorul vamal care decide să dispună efectuarea cercetărilor (expertizei) are obligaţia de a comunica această decizie titularului mărfurilor sau reprezentantului împuternicit al acestuia, precizînd data şi ora la care urmează a se efectua operaţiunea de prelevare a probelor de mărfuri, şi de a-i explica drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezentul cod.

(7) În cazul în care organele vamale prelevează probe şi mostre de mărfuri pentru cercetare (expertiză), se acordă liberul de vamă mărfurilor respective fără aşteptarea rezultatului cercetării (expertizei), cu excepţia cazului în care există motive pentru a nu se proceda astfel şi cu condiţia că, în cazul existenţei sau a posibilităţii apariţiei unei obligaţii vamale, aceasta să fi fost deja înscrisă în documentele de plată şi achitată sau garantată. Dacă există motive de a nu se acorda liberul de vamă, organele vamale, pe riscul şi pe cheltuiala titularului mărfurilor sau reprezentantului împuternicit al acestuia, pot plasa mărfurile în cauză într-un loc special aflat sub supraveghere vamală.

(8) Titularul mărfurilor şi reprezentantul împuternicit al acestuia sînt în drept să ia cunoştinţă de rezultatele cercetării (expertizei). Organul vamal trebuie să fie informat despre rezultatele cercetării (expertizei) probelor de mărfuri prelevate de titularul mărfurilor sau de reprezentantul împuternicit al acestuia sau de alt organ de control de stat.

(9) Colaboratorul vamal analizează concluziile şi rapoartele prezentate spre examinare, inclusiv cele efectuate din iniţiativa titularului mărfurilor, a reprezentantului împuternicit al acestuia sau a altei persoane interesate.

(10) Rapoartele emise de laboratorul vamal sînt apreciate, în conformitate cu legislaţia în vigoare, sub aspectul exactităţii, obiectivităţii şi plenitudinii cercetărilor, precum şi al eficienţei şi caracterului fundamental al metodelor de cercetare folosite la efectuarea expertizei.

(12) Rezultatele cercetării (expertizei) mărfurilor servesc temei pentru regularizarea situaţiei conform prevederilor art.181-1.

(13) Dacă mostrele sînt prelevate în conformitate cu dispoziţiile în vigoare, organele vamale nu sînt pasibile de plată sau compensaţii pentru aceasta, dar suportă costurile analizei sau verificării acestora.

Art 202-10 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului