Articolul 130-7 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Reguli generale de sechestrare a bunurilor

(1) Îndeplinirea deciziei organului vamal de sechestrare a bunurilor plătitorului vamal se efectuează, dacă legislaţia nu prevede altfel, în prezenţa plătitorului vamal (a reprezentantului acestuia), a persoanei lui cu funcţie de răspundere, iar în cazul în care plătitorul vamal este persoană fizică neînregistrată ca subiect al activităţii de întreprinzător – a unui membru al familiei lui cu capacitate deplină de exerciţiu.

(2) Dacă plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere se eschivează de a fi prezenţi la sechestrarea bunurilor, aceasta se efectuează fără consimţămîntul sau în absenţa lor. Deschiderea fără consimţămîntul plătitorului vamal (reprezentantului acestuia), al persoanei lui cu funcţie de răspundere ori în lipsa acestora a încăperilor şi a altor locuri în care se află bunurile, precum şi sechestrarea lor, se efectuează în prezenţa a doi martori asistenţi.

(3) Dacă bunurile plătitorului vamal se află la domiciliul sau la reşedinţa lui sau a unor alte persoane, sechestrarea bunurilor se va face numai cu consimţămîntul plătitorului vamal sau al persoanei căreia îi aparţine domiciliul sau reşedinţa.

(4) Dacă persoana fizică nu permite accesul în domiciliul sau în reşedinţa sa pentru a i se sechestra bunurile, colaboratorul vamal consemnează faptul într-un act. În astfel de cazuri, organul vamal va intenta o acţiune în justiţie. După ce instanţa judecătorească emite o decizie de executare silită a obligaţiei vamale, aceasta este îndeplinită în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(5) Dacă plătitorul vamal nu şi-a stins obligaţia vamală şi dacă acţiunile de sechestrare a bunurilor nu au fost atacate în decursul a 30 de zile lucrătoare din data sechestrării, organul vamal transmite bunurile sechestrate Serviciului Fiscal de Stat pentru comercializare. În cazul în care acţiunile organului vamal sînt contestate, transmiterea bunurilor menţionate în contestaţie sau în cererea de chemare în judecată se suspendă pînă la soluţionarea cauzei.

(6) Bunurile sechestrate de organul vamal se urmăresc în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Art 130-7 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului