Articolul 128 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Stingerea obligaţiei vamale

(1) Obligaţia vamală se stinge prin:

a) plata acesteia;

b) renunţarea la încasare, în cazul cînd se constată că este nedatorată;

c) anulare, ca o consecinţă a anulării declaraţiei vamale;

d) expirarea termenului de prescripţie de 6 ani;

d-1) scădere;

f) confiscarea definitivă a mărfurilor şi/sau mijloacelor de transport, indiferent de termenul de exploatare, ori încasarea contravalorii acestora;

g) distrugerea mărfurilor din dispoziţia organului vamal sau abandonarea acestora în favoarea statului;

h) distrugerea sau pierderea mărfurilor cauzată de o forţă majoră;

i) scăderea cantitativă a mărfurilor, ca urmare a unor factori naturali, pentru partea corespunzătoare procentului de scădere;

j) comercializarea bunurilor în conformitate cu prevederile Codului fiscal, sechestrate şi/sau ridicate de către organul vamal.

(2) Stingerea obligaţiei vamale în cazurile specificate la alin.(1) lit. f)–i) se operează numai atunci cînd situaţiile s-au produs înainte de acordarea liberului de vamă.

(3) Stingerea obligaţiei vamale prin compensare se efectuează din iniţiativa organului vamal (fără acordul plătitorului vamal) și/sau la cererea plătitorului vamal, prin trecerea în contul obligaţiei a sumelor plătite în plus, înregistrate la dreptul de import respectiv sau la alte plăţi. Modul şi procedura de stingere prin compensare se stabilesc de Ministerul Finanţelor.

(4) În cazul emiterii de către organul vamal a deciziei de regularizare, stingerea prin compensare a obligaţiei vamale constatate se efectuează după expirarea termenului de achitare benevolă de 10 zile calendaristice, calculat din momentul aducerii la cunoştinţa plătitorului vamal a deciziei de regularizare.

(5) Stingerea obligaţiei vamale prin scădere are loc în situaţiile în care plătitorul vamal persoană fizică:

a) a decedat;

b) este declarat mort;

c) este declarat dispărut fără urmă;

d) este supus măsurii de ocrotire judiciare (ocrotire provizorie, curatelă sau tutelă).

(6) În cazurile enumerate la alin.(5), stingerea obligaţiei prin scădere se face în mărimea întregii obligaţii vamale – dacă persoana nu a lăsat (nu dispune de) bunuri – sau în mărimea părţii nestinse din obligaţia vamală – dacă averea lăsată de ea (averea existentă) este insuficientă.

(7) Stingerea obligaţiei vamale prin scădere a plătitorului vamal persoană juridică are loc în urma încetării activităţii lui prin lichidare, inclusiv pe cale judiciară, sau prin reorganizare și în cazul prevăzut la art. 129 alin. (8).

(8) Stingerea obligaţiei vamale prin scădere are loc în temeiul unei decizii a conducerii organului vamal care administrează obligaţia vamală respectivă, inclusiv în cazul cînd stingerea ei prin executare silită în conformitate cu prezentul cod este imposibilă.

Art 128 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului