Articolul 130-6 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Ridicarea de la plătitorul vamal a mijloacelor băneşti în numerar

(1) Executarea silită a obligaţiei vamale prin ridicarea de mijloace băneşti în numerar este aplicată plătitorului vamal.

(2) Pentru ridicarea de la plătitorul vamal a mijloacelor băneşti în numerar, inclusiv în valută străină, colaboratorul vamal controlează sediul şi încăperile în care plătitorul vamal păstrează numerarul.

(3) Deschiderea fără consimţămîntul plătitorului vamal (reprezentantului acestuia) sau în lipsa acestuia a sediului şi încăperilor în care se păstrează numerarul se efectuează în prezenţa a doi martori asistenţi. Pînă la sosirea acestora din urmă, colaboratorul vamal sigilează sediul şi încăperile.

(4) Faptul ridicării numerarului şi al deschiderii sediului şi încăperilor fără consimţămîntul plătitorului vamal sau reprezentantului acestuia este consemnat în acte semnate de cei prezenţi. Actele se întocmesc în două exemplare. Exemplarul al doilea se remite plătitorului vamal sau reprezentantului acestuia contra semnătură pe primul exemplar sau se expediază recomandat plătitorului vamal în aceeaşi zi sau în următoarea zi lucrătoare.

(5) Colaboratorul vamal predă mijloacele băneşti ridicate instituţiei financiare (sucursalei sau filialei acesteia), care este obligată să le primească şi să le transfere la contul trezorerial de încasări. Valuta străină se predă instituţiei financiare (sucursalei sau filialei acesteia) contra lei moldoveneşti la cursul valutar stabilit de aceasta, cu transferarea ulterioară a leilor moldoveneşti la contul respectiv. Valuta străină care nu poate fi comercializată (de exemplu, valuta străină care nu este solicitată pe piaţa valutară internă) se păstrează la instituţia financiară (sucursala sau filiala acesteia) pînă la posibila comercializare.

(6) Dacă depunerea mijloacelor băneşti în numerar la instituţia financiară (sucursala sau filiala acesteia) în ziua ridicării lor este imposibilă, ele vor fi predate instituţiei financiare în următoarea zi lucrătoare.

Art 130-6 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului