Articolul 202-9 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Actul de audit postvămuire/procesul-verbal de reverificare a declaraţiei vamale

(1) Actul de audit postvămuire reprezintă un document de forma stabilită de Serviciul Vamal, întocmit de colaboratorul vamal al organului care a exercitat controlul, în care se consemnează rezultatele auditului postvămuire. În act se va descrie obiectiv, clar şi exact încălcările legislaţiei şi/sau ale corectitudinii de calculare şi stingere a obligaţiei vamale şi ale măsurilor de politică economică cu referire la informaţiile, datele, documentele sub orice formă, indicîndu-se actele normative încălcate.

(2) Actul de audit postvămuire se întocmeşte în termen de 10 zile lucrătoare de la finalizarea procesului de audit postvămuire. Copiile autentificate ale documentelor şi ale altor acte ce au condus la modificarea obligaţiei vamale se anexează la actul de audit postvămuire şi constituie parte componentă a dosarului de audit postvămuire.

(3) În baza actului de audit postvămuire, organele vamale întreprind măsuri de calculare şi încasare a obligaţiilor vamale datorate, conform procedurii stabilite de legislaţie.

(4) Procesul-verbal de reverificare a declaraţiei vamale reprezintă un document de forma stabilită de Serviciul Vamal, întocmit de colaboratorul vamal al organului care a exercitat reverificarea declaraţiei vamale, în care se consemnează rezultatele controlului. În procesul-verbal de reverificare a declaraţiei vamale se vor descrie obiectiv, clar şi exact încălcările legislaţiei şi măsurile de politică economică cu referire la informaţiile, datele, documentele probatorii, fiind indicate actele normative încălcate.

(5) În baza actului de audit postvămuire/procesului-verbal de reverificare a declaraţiei vamale, organele vamale întreprind măsuri de calculare şi încasare a obligaţiilor vamale constatate, conform procedurii stabilite de legislaţie.

(6) Rezultatele controlului ulterior prin audit postvămuire sau reverificarea declaraţiei vamale pot fi contestate de către persoana controlată, în conformitate cu procedurile stabilite de legislaţie.

Art 202-9 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului