Articolul 202-14 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Întocmirea şi prezentarea rapoartelor de către expert

(1) După efectuarea cercetărilor necesare, expertul întocmeşte un raport scris (tipărit, clar, fără corectări şi abrevieri), pe care îl confirmă prin semnătura sa şi prin aplicarea sigiliului instituţiei respective, dacă acesta există.

(2) În raportul expertului trebuie să fie indicată, în mod obligatoriu, următoarea informaţie:

a) data şi locul efectuării cercetării (expertizei);

b) temeiul efectuării cercetării (expertizei);

c) persoana (numele, prenumele, funcţia, studiile, titlul sau gradul ştiinţific, specialitatea, vechimea în specialitate) care a efectuat cercetarea (expertiza);

d) menţiunea că expertul este informat despre răspunderea penală pentru prezentarea cu bună ştiinţă a unor concluzii false;

e) descrierea amplă a investigaţiilor şi concluziile pe marginea lor;

f) răspunsul la întrebările puse expertului;

g) materialele şi documentele prezentate pentru efectuarea cercetării (expertizei);

h) descrierea detaliată a obiectelor supuse cercetării (expertizei);

i) rezultatele cercetării (expertizei) cu indicarea metodelor aplicate.

În concluziile sale expertul trebuie sa dea un răspuns argumentat, laconic, concret şi întemeiat, avînd la bază date incontestabile şi obiective. Răspunsul trebuie să fie atît de clar, încît sa nu fie necesară solicitarea unor explicaţii suplimentare.

(3) Dacă, în procesul efectuării cercetării (expertizei), expertul constată circumstanţe ce pot prezenta interes pentru cauză, dar cu privire la care nu i s-au pus întrebări, el are dreptul să le menţioneze în raportul său.

(4) La raportul expertului se anexează fotografii, schiţe, grafice şi alte materiale rămase de la efectuarea cercetării (expertizei), ce confirmă concluziile expertului.

(5) În cazul în care materialele prezentate nu au fost suficiente sau întrebările formulate nu ţin de competenţa expertului ori nivelul ştiinţei şi practica cercetărilor (expertizelor) nu permit de a răspunde la întrebările puse, expertul va argumenta în raportul său imposibilitatea de a răspunde la toate sau la unele întrebări ce i-au fost puse.

(6) Raportul sau declaraţia expertului privind imposibilitatea prezentării concluziei se remite imediat organului vamal sau organului care a ordonat cercetarea (expertiza), dar nu mai tîrziu de 3 zile de la primirea cererii sau ordonanţei de efectuare a cercetării (expertizei).

Art 202-14 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului