Articolul 248 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Examinarea

(1) Pentru a constata indiciile, a descoperi probele materiale, a elucida circumstanţele contravenţiei vamale, colaboratorul vamal care efectuează actele de procedură sau cercetează cazul de contravenţie vamală este în drept să examineze teritoriile, localurile, mărfurile, mijloacele de transport, documentele, alte bunuri care aparţin sau care sînt destinate persoanei juridice, persoanei cu funcţie de răspundere sau persoanei fizice, să ridice corespondenţa lor poştală şi telegrafică, să întreprindă alte măsuri prevăzute de Codul contravenţional al Republicii Moldova şi de prezentul cod.

(2) Examinarea poate fi efectuată în cadrul întocmirii procesului-verbal privind încălcarea reglementărilor vamale, inspectării vamale, ridicării mărfurilor, mijloacelor de transport, documentelor şi altor bunuri sau ca un act de procedură independent.

(3) Se permite examinarea mărfurilor, mijloacelor de transport, documentelor şi altor bunuri ca un act de procedură independent:

a) dacă mărfurile, mijloacele de transport, documentele şi alte bunuri au fost prezentate colaboratorului vamal în timpul controlului vamal sau al vămuirii ori în timpul efectuării actelor de procedură anterioare;

b) în alte cazuri, cu acordul posesorilor de mărfuri, de mijloace de transport, de documente şi de alte bunuri.

(4) Examinarea ca un act de procedură independent se efectuează în prezenţa unor martori asistenţi. La examinare au dreptul să participe contravenientul, specialistul şi martorii.

(5) În cadrul examinării pot fi efectuate măsurări, fotografieri, filmări, înregistrări video, pot fi schiţate planuri, efectuate desene, scheme, prelevate probe şi mostre, făcute mulaje şi tipare de pe urme, copii de pe documente.

(6) Referitor la efectuarea examinării ca un act de procedură independent se întocmeşte proces-verbal.

Art 248 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului