Articolul 246 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Sechestrarea mărfurilor, mijloacelor de transport şi altor bunuri

(1) În cazul imposibilităţii ridicării mărfurilor, mijloacelor de transport, documentelor şi altor bunuri, indicate la art.244, dacă contravenientul a săvîrşit în repetate rînduri contravenţii vamale sau dacă este tras concomitent la răspundere pentru comiterea mai multor contravenţii vamale, sau dacă contravenţia vamală cauzează prejudiciu intereselor statului, şeful organului vamal sau adjunctul lui sînt în drept să sechestreze mărfurile, mijloacele de transport şi alte bunuri ale contravenientului.

(2) Şeful organului vamal sau adjunctul lui emit o decizie motivată privind sechestrarea bunurilor.

(3) Sechestrarea bunurilor şi procesul-verbal privind acest fapt se efectuează conform art.243.

(4) Nu pot fi sechestrate bunurile necesare persoanei fizice şi persoanelor întreţinute de ea. Lista unor astfel de bunuri este stabilită de legislaţie.

(5) Şeful organului vamal sau adjunctul său care a emis decizia privind sechestrarea bunurilor stabileşte locul păstrării lor.

(6) Delapidarea, înstrăinarea sau tăinuirea bunurilor sechestrate se pedepsesc conform legislaţiei penale.

(7) În cazul sechestrării de mijloace băneşti ale contravenientului aflate în conturile băncilor sau ale altor instituţii financiare, se interzice, prin decizie a şefului organului vamal, orice operaţiune în acele conturi.

(8) Decizia de sechestrare a bunurilor poate fi anulată de persoana care a emis-o dacă nu mai există necesitatea aplicării acestei măsuri.

Art 246 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului