Articolul 186-2 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Comisia de selectare a agentului economic partener la crearea zonei de control vamal

(1) Pentru desfășurarea procedurii de selectare a agentului economic partener la crearea zonei de control vamal, organul vamal creează o comisie de selectare.

(2) Comisia de selectare va fi formată dintr-un număr impar de membri, dar nu mai mic de 5. Comisia de selectare este condusă de un președinte, desemnat prin ordinul organului vamal.

(3) În caz de necesitate, pentru probleme specifice, în activitatea comisiei pot fi antrenați și alți specialiști și experți. Experții cooptați nu au drept de vot în cadrul comisiei de selectare, însă au obligația de a elabora un raport de specialitate cu privire la aspectele tehnice, financiare sau juridice, asupra cărora își expun punctul de vedere. Raportul de specialitate este parte a dosarului de colaborare.

(4) Membrii comisiei de selectare, precum și experții cooptați au obligația să păstreze confidențialitatea tuturor informațiilor și a conținutului documentelor puse la dispoziție de participanții la concursul de selectare a agentului economic partener la crearea zonei de control vamal care, conform legii, constituie secret comercial.

(5) Membrii comisiei de selectare, precum și experții cooptați, au obligația de a semna, pe propria răspundere, înainte de preluarea atribuțiilor specifice în cadrul procesului de evaluare a ofertelor, o declarație de confidențialitate și de imparțialitate, prin care, de asemenea, se confirmă că nu se află într-o situație care implică existența unui conflict de interese.

(6) În cazul în care unul dintre membrii desemnați în comisia de selectare sau unul dintre experții cooptați constată că se află într-o situație de incompatibilitate, atunci acesta are obligația să informeze organul vamal și să solicite de îndată înlocuirea sa din componența comisiei cu o altă persoană. Organul vamal are obligația să verifice cele semnalate și, dacă este cazul, să întreprindă măsurile necesare pentru evitarea/remedierea oricăror aspecte care pot determina apariția unui conflict de interese.

(7) Comisia de selectare îndeplinește următoarele funcții:

a) aprobă comunicate informative privind desfășurarea concursului public de selectare a agentului economic partener la crearea zonei de control vamal și, după caz, comunicate privind revocarea acestora;

b) decide privind data publicării comunicatelor informative la fiecare etapă de desfășurare a concursului;

c) primește cererile de participare la concurs;

d) pune la dispoziția participanților la concurs documentația de concurs și explică modul de completare a acesteia;

e) primește ofertele înaintate de ofertanți și verifică în ședință publică integritatea, precum și componența coletelor;

f) examinează și evaluează ofertele;

g) inițiază și desfășoară procedura de dialog competitiv;

h) desfășoară concursul public, desemnează învingătorul concursului și informează participanții la concurs despre rezultate;

i) prezintă conducerii organului vamal un raport privind totalizarea rezultatelor concursului;

j) execută alte funcții.

(8) Ședințele comisiei de selectare sînt deliberative dacă la ele participă cel puțin două treimi din membrii comisiei.

(9) Deciziile comisiei de selectare se adoptă cu majoritatea simplă de voturi din numărul membrilor desemnați. Fiecare membru are dreptul la un singur vot.

(10) Lucrările și deciziile fiecărei ședințe a comisiei de selectare se consemnează în procese-verbale, întocmite de secretarul comisiei în termen de 5 zile lucrătoare de la data desfășurării ședinței.

(11) Procesul-verbal este semnat de toți membrii comisiei de selectare prezenți la ședință. În cazul în care unul dintre membrii comisiei refuză să semneze procesul-verbal, acesta este obligat să își prezinte punctul de vedere în scris, elaborînd în acest sens o opinie separată, semnată, care se atașează la procesul-verbal al ședinței respective.

Art 186-2 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului