Articolul 125 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Modul de plată a drepturilor de import şi de export

(1) Achitarea drepturilor de import și de export se efectuează în monedă naţională. Plata se efectuează prin virament şi/sau în numerar, inclusiv prin intermediul cardurilor bancare, şi se transferă la conturile trezoreriale de încasări ale bugetului de stat. Plata prin virament şi/sau în numerar se efectuează prin intermediul instituţiilor financiare (sucursale sau filiale ale acestora), dacă legislaţia nu prevede altfel.

Sumele încasate în numerar de către instituţia financiară (sucursala sau filiala acesteia), selectată prin concurs de Serviciul Vamal, se transferă la buget nu mai tîrziu de ziua operaţională următoare zilei în care au fost încasate.

(2) Calcularea drepturilor de import şi de export se efectuează în funcţie de tarifele şi cotele, existente la momentul depunerii declaraţiei. Acest mod de calculare nu se aplică în cazurile specificate la art.65 şi 73.

(3) Pentru mărfurile plasate anterior în regim vamal de admitere temporară care fac obiectul unui contract de leasing operaţional sau financiar, suma drepturilor de import încasate nu trebuie să fie mai mare decît suma drepturilor de import care ar fi trebuit să fie plătită la plasarea mărfurilor în regim vamal de import.

Suma spre plată a drepturilor de import pentru mărfurile care fac obiectul unui contract de leasing operaţional sau financiar se calculează din diferenţa dintre suma drepturilor de import de la valoarea în vamă a mărfurilor care fac obiectul contractului de leasing operaţional sau financiar şi sumele drepturilor de import plătite.

În cazul în care sumele drepturilor de import pentru mărfurile care fac obiectul unui contract de leasing operaţional sau financiar plătite la achitarea ratei de leasing sînt mai mari decît sumele drepturilor de import de la valoarea în vamă a mărfurilor care fac obiectul contractului de leasing operaţional sau financiar, sumele respective nu se restituie plătitorului vamal.

(4) Dată a achitării drepturilor de import şi de export, cu excepţia achitării acestora prin intermediul cardurilor bancare, se consideră data depunerii de către importator (declarant), exportator (declarant) sau de către un terţ a mijloacelor băneşti la conturile respective ale a Ministerului Finanţelor, fapt confirmat printr-un extras trezorerial.

(5) Plata drepturilor de import şi de export prin intermediul cardurilor bancare se consideră efectuată la momentul debitării cu suma plătii respective a contului de card din care a fost emis cardul utilizat la plată. Debitarea contului de card respectiv se confirmă prin bonul (chitanţa) de plată cu card bancar perfectat la terminal POS sau la alt dispozitiv de utilizare a cardurilor bancare, bon (chitanţă) ce se eliberează deţinătorului de card. Plata drepturilor de import sau de export efectuată prin intermediul cardurilor bancare nu poate fi anulată decît cu acceptul serviciului respectiv al Serviciului Vamal.

Art 125 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului