Articolul 259 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Restituirea cheltuielilor aferente cazului de contravenţie vamală

(1) Cheltuielile aferente cazului de contravenţie vamală le suportă contravenientul după ce a fost emisă decizia de aplicare a sancţiunii sau se fac de la bugetul de stat în cazurile prevăzute de prezentul cod.

(2) În cazul exonerării contravenientului de răspundere în temeiurile prevăzute de legislaţie, organul vamal care a cercetat cazul de contravenţie vamală are dreptul să încaseze de la contravenient cheltuielile, cu excepţia sumelor plătite translatorului.

(3) Dacă în cazul contravenţiei vamale sînt aplicate sancţiuni mai multor persoane, colaboratorul vamal care cercetează cazul hotărăşte partea din cheltuieli datorate de fiecare.

(4) În condiţiile în care dosarul de contravenţie vamală se clasează, cheltuielile aferente cazului sau echivalentul cheltuielilor pe care persoana declarată insolvabilă ar trebui să le plătească, precum şi cheltuielile de retribuire a translatorului se suportă de la bugetul de stat.

(5) Colaboratorul vamal care a efectuat actele de procedură în cazul de contravenţie vamală sau l-a cercetat este obligat să anexeze la dosar documentele justificative ale cheltuielilor aferente cazului.

Art 259 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului