Articolul 202-11 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Probele şi mostrele de mărfuri

(1) La efectuarea controlului vamal, organul vamal este în drept să preleve probe şi mostre de mărfuri pentru a fi supuse cercetării (expertizei).

(2) Prelevarea probelor şi mostrelor de mărfuri se efectuează de către colaboratorii vamali. După necesitate, prelevarea de probe şi mostre se efectuează în prezenţa expertului. Organele vamale pot solicita ca prelevările să se efectueze, sub supravegherea lor, de către titularul mărfurilor sau reprezentantul împuternicit al acestuia.

(3) Probele şi mostrele de mărfuri vor fi prelevate în cantităţi ce nu depăşesc necesarul pentru cercetare sau expertiză, inclusiv pentru o eventuală contraexpertiză.

(4) La prelevarea probelor şi mostrelor de mărfuri se întocmeşte un proces-verbal de prelevare a probelor în forma stabilită de Serviciul Vamal. Procesul-verbal de prelevare a probelor se întocmeşte în 2 exemplare, dintre care unul se înmînează titularului mărfurilor sau reprezentantului împuternicit al acestuia.

(5) Titularul mărfurilor sau reprezentantul împuternicit al acestuia, precum şi organele de control de stat pot preleva, cu permisiunea organului vamal, probe şi mostre de mărfuri aflate sub supraveghere vamală. Această permisiune poate fi oferită numai în cazurile în care prelevările:

a) nu împiedică efectuarea controlului vamal;

b) nu pot influenţa schimbarea caracteristicilor mărfurilor;

c) nu pot atrage o eschivare de la stingerea obligaţiei vamale sau de la respectarea restricţiilor şi interdicţiilor impuse prin legislaţia în vigoare.

(6) Titularul mărfurilor sau reprezentantul împuternicit al acestuia este în drept să asiste la prelevarea probelor şi mostrelor de mărfuri de către colaboratorii vamali şi de alte organe de control de stat. Colaboratorii vamali asistă la prelevarea probelor şi mostrelor de mărfuri de către alte organe de control de stat, precum şi de către titularul mărfurilor sau reprezentantul împuternicit al acestuia.

(7) Titularul mărfurilor sau reprezentantul împuternicit al acestuia este obligat să acorde asistenţă colaboratorilor vamali la prelevarea de probe şi mostre de mărfuri şi să efectueze din contul lor operaţiuni de încărcare/descărcare, alte operaţiuni necesare prelevării, precum şi să asigure condiţii pentru prelevarea probelor.

(8) În cazul în care titularul mărfurilor sau reprezentantul împuternicit al acestuia nu se prezintă la prelevarea probelor de mărfuri sau refuză să desemneze o persoană capabilă să ofere asistenţa pe care organele vamale o consideră necesară, organul vamal, în prezenţa a cel puţin 2 martori asistenţi care nu sînt interesaţi de rezultatul cercetării (expertizei) sau, după caz, şi cu participarea expertului, procedează la prelevarea probelor pe riscul şi pe cheltuiala titularului mărfurilor. Faptul prezenţei martorilor se indică în procesul-verbal de prelevare a probelor.

(9) Prelevarea de probe se efectuează fără ca organul vamal să fie pasibil de plată sau orice compensaţii pentru operaţiunile de prelevare şi cantităţile prelevate.

(10) Metodologia de prelevare a probelor de mărfuri, precum şi condiţiile de dispunere de ele se stabilesc de către Serviciul Vamal.

Art 202-11 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului