Articolul 255 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Condiţiile suplimentare pe care trebuie să le întrunească procesul-verbal de audiere

(1) Dacă persoana audiată nu doreşte sau nu este în stare să facă depoziţii scrise în esenţa cazului de contravenţie vamală, colaboratorul vamal care efectuează actele de procedură sau cercetează cazul de contravenţie vamală poate înscrie în procesul-verbal depoziţiile verbale ale persoanei audiate.

(2) În procesul-verbal de audiere a martorului care a atins vîrsta de 16 ani se face consemnarea că acesta a fost informat, contra semnătură, de răspunderea administrativă atrasă de refuzul de a face depoziţii sau de eschivarea de la ele. Nu se face o astfel de consemnare în procesul-verbal de audiere a martorului dacă acesta este soţ sau rudă apropiată contravenientului.

(3) Dacă la audiere a participat translatorul sau specialistul, în procesul-verbal se consemnează că acestora le-au fost explicate drepturile şi obligaţiile.

(4) În procesul-verbal de audiere a contravenientului persoană fizică, persoană cu funcţie de răspundere, conducător al persoanei juridice sau adjunct al acestuia, persoană care desfăşoară activitate de întreprinzător fără a se constitui persoană juridică se consemnează că i s-a explicat dreptul de a recuza specialistul, colaboratorul vamal care efectuează actele de procedură în cazul de contravenţie vamală sau îl cercetează. Tot acolo, se consemnează, după caz, faptul că persoana audiată a făcut demers de recuzare.

(5) După încheierea audierii, persoana audiată ia cunoştinţă de procesul-verbal şi confirmă prin semnătură veridicitatea depoziţiilor sale scrise sau verbale consemnate. Persoana audiată este în drept să ceară efectuarea unor completări sau modificări ale depoziţiilor sale verbale consemnate, ceea ce şi se face. Dacă procesul-verbal conţine cîteva pagini, persoana audiată semnează fiecare pagină.

(6) Persoanele care au asistat la audiere sînt în drept să ia cunoştinţă de procesul-verbal de audiere. Ele confirmă prin semnătură veridicitatea consemnării depoziţiilor persoanei audiate, iar dacă au obiecţii referitor la corectitudinea şi plenitudinea consemnării, le expun în scris.

(7) Dacă la audiere participă translatorul, specialistul sau reprezentantul legal al contravenientului, aceştia semnează procesul-verbal, iar translatorul fiecare pagină.

(8) Dacă a beneficiat de serviciile translatorului, persoana audiată confirmă prin semnătură veridicitatea depoziţiilor sale traduse în procesul-verbal de audiere.

(9) Dacă procesul-verbal de audiere a fost tradus în scris în o altă limbă, fiecare pagină a lui este semnată de translator şi de persoana audiată.

Art 255 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului