Articolul 294-1 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Examinarea contestațiilor în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor

(1) Orice persoană supusă controlului de către organul vamal, care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, prin actele administrative emise în cadrul procedurii de control, acţiunile sau inacţiunile organelor vamale sau ale colaboratorilor vamali în cadrul acestor proceduri, este în drept să le conteste, în tot sau în parte, prin depunerea la aparatul central al Serviciului Vamal a unei contestații în formă scrisă.

(2) Contestația se examinează:

a) în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor (în continuare – Consiliu) – în cazul în care persoana supusă controlului a consemnat în cerere acordul cu privire la divulgarea datelor potrivit alin. (6) și contestă actele administrative prin care s-a stabilit o obligație vamală în sumă de peste 500000 de lei – pentru persoane juridice și peste 250000 de lei – pentru persoane fizice; sau

b) potrivit procedurii stabilite la art. 285294 din prezentul cod – în alte cazuri decît cele menționate la lit. a).

(3) Consiliul se constituie în cadrul aparatului central al Serviciului Vamal din:

a) șeful subdiviziunii juridice, șefii direcțiilor aparatului central al Serviciului Vamal sau persoanele care îi substituie, desemnați de directorul general al Serviciului Vamal;

b) cel puţin 3 reprezentanţi ai asociațiilor din mediul de afaceri cu relevanță pentru domeniul vamal. Reprezentant al asociaţiilor din mediul de afaceri, în sensul prezentei legi, este asociaţia aleasă în mod transparent şi public, conform procedurii stabilite de Guvern.

(4) Activitatea Consiliului este condusă şi asigurată de către directorul general al Serviciului Vamal. Directorul general al Serviciului Vamal este în drept să delege această funcție altei persoane din cadrul Serviciului Vamal.

(5) Membrii Consiliului, precum şi ceilalţi participanți la ședințele Consiliului au obligaţia să păstreze secretul comercial, fiscal, bancar, să respecte regimul altor informaţii cu accesibilitate limitată şi să nu divulge informaţiile şi faptele care le-au devenit cunoscute în procedura de examinare a petiţiilor sau contestaţiilor în cadrul Consiliului. Persoanele desemnate în calitate de membri ai Consiliului, inclusiv persoanele desemnate pentru reprezentarea, la ședința Consiliului, a asociației din mediul de afaceri, membră a Consiliului, semnează o declarație de nedivulgare a informațiilor şi a faptelor care le-au devenit cunoscute în procedura de examinare a contestațiilor, fiind preîntîmpinate despre survenirea răspunderii juridice conform legislației pentru divulgarea acestora. Persoanele indicate la prezentul alineat care nu au semnat sau refuză semnarea declarației de nedivulgare nu se admit pentru participare la ședințele Consiliului.

(6) La depunerea contestației, în textul acesteia, se consemnează acordul sau dezacordul cu privire la divulgarea datelor care constituie secret comercial sau a altor date cu accesibilitate limitată din documentaţia supusă controlului şi/sau din actele administrative emise în cadrul procedurii de control.

(7) Ședințele Consiliului se desfășoară indiferent de absența la acestea a unor membri sau a persoanei care a depus contestația.

(8) Prin derogare de la prevederile art. 289, în cazul actelor administrative indicate la alin. (2) lit. a), contestaţia se depune în termen de pînă la 30 de zile calendaristice de la data comunicării actului administrativ contestat. Dacă, din motive întemeiate, contestaţia nu a fost depusă în termen, aparatul central al Serviciului Vamal este în drept să o repună în termen, la demersul reclamantului, la care se anexează probele ce dovedesc imposibilitatea depunerii contestaţiei în termen.

(9) În cazul examinării contestaţiei în cadrul Consiliului, prevederile art. 293 se aplică corespunzător.

(10) Decizia cu privire la contestația examinată de Consiliu se semnează de către persoana din cadrul aparatului central al Serviciului Vamal care asigură conducerea Consiliului, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii prealabile de contestare. Aparatul central al Serviciului Vamal este în drept să prelungească termenul indicat cu cel mult 30 de zile calendaristice, cu informarea în termen de 3 zile a reclamantului şi cu prezentarea motivelor care au stat la baza prelungirii termenului.

(11) Persoana care nu este de acord cu decizia cu privire la contestaţie este în drept să se adreseze în instanța de contencios administrativ.

Art 294-1 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului