Articolul 33 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Constatarea originii mărfurilor

(1) Organul vamal constată originea mărfurilor pe baza următoarelor criterii:

a) mărfuri obţinute integral într-o ţară;

b) mărfuri în a căror producere intervin mai multe ţări, grupuri de ţări sau uniuni vamale de ţări. Aceste mărfuri se consideră originare din acea ţară în care au fost supuse ultimei transformări substanţiale.

(2) Aplicarea criteriilor se face pe baza regulilor de origine prevăzute de legislaţia naţională sau de acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.

(2-1) Dacă pînă la acordarea liberului de vamă există îndoieli justificate cu privire la autenticitatea dovezii de origine a mărfurilor sau cu privire la originea mărfurilor, organul vamal suspendă acordarea tratamentului tarifar preferenţial şi efectuează un control suplimentar prin iniţierea unei cereri de asistenţă administrativă internaţională.

(2-2) În situaţia prevăzută la alin.(2-1), punerea mărfurilor în liberă circulaţie se efectuează doar după constituirea unei garanţii suficiente, potrivit procedurii stabilite de către Serviciul Vamal.

(2-3) În sensul prezentului articol, garanţia suficientă reprezintă diferenţa dintre drepturile de import calculate fără aplicarea tratamentului tarifar preferenţial şi drepturile de import calculate cu aplicarea tratamentului tarifar preferenţial.

(2-4) În cazul în care, în urma efectuării controlului suplimentar cu privire la stabilirea originii mărfurilor, se atestă apariţia obligaţiei vamale, aceasta se încasează din contul garanţiei constituite conform alin.(2-2), imediat după aducerea la cunoştinţa plătitorului vamal a deciziei de regularizare. În acest caz, nu se calculează majorare de întîrziere.

(3) În cazul în care, la data importului, nu s-a aplicat un tratament tarifar preferenţial din cauza neprezentării dovezii de origine sau din imposibilitatea de a constata respectarea celorlalte dispoziţii cuprinse în acordul internaţional care prevede acel tratament tarifar preferenţial, titularul operaţiunii de import poate cere ulterior restituirea sumelor încasate în plus prin prezentarea de dovezi, pe baza legislaţiei naţionale şi a acordurilor internaţionale la care Republica Moldova este parte, cu condiţia prezentării mărfurilor. În cazul în care mărfurile nu pot fi prezentate, organul vamal acordă restituirea doar atunci cînd are informaţii care să ateste fără echivoc că dovada de origine se aplică acestor mărfuri.

Art 33 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului